Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Missie MH17 bergt weer menselijke resten

Een onderzoeker bij de rampplek.
Een onderzoeker bij de rampplek. Foto EPA / Alexander Ermochenko

Leden van de internationale bergingsmissie hebben op de plek van de ramp met vlucht MH17 vandaag weer stoffelijke resten geborgen. De lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo heeft de persoonlijke bezittingen die zij afgelopen tijd heeft aangetroffen overhandigd aan de onderzoekers. Dat heeft missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg laten weten, meldt persbureau ANP.

De bergingsmissie die vandaag in het oosten van Oekraïne is hervat heeft tot doel nog bezittingen en stoffelijk overschot van de slachtoffers te vinden. De zoektocht daarnaar werd eind vorig gestaakt vanwege het winterweer en de aanhoudende gevechten bij het rampgebied. Inmiddels is de frontlinie verschoven en wordt in de omgeving niet meer gevochten.

Alert op mijnen

De onderzoekers hopen met name op de plekken waar na de crash brand heeft gewoed resten te vinden. Dat is volgens Aalbersberg vandaag gelukt. Hij benadrukt dat de missie zo lang duurt als nodig is om de twee zogeheten burned sites grondig te doorzoeken. Ook wordt het gebied ten noordwesten van het dorpje Petropavlivka bezocht. Naar verwachting zal dat enkele weken duren, “afhankelijk van de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden.”

“We doen ons uiterste best om de resterende stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen. Dit is van groot belang voor de nabestaanden en dus zetten we ons daar met man en macht voor in.”

Team van dertig

Op sommige locaties waar nu gezocht wordt, zijn de onderzoekers nog nauwelijks geweest. Voorzichtigheid is geboden, omdat er nog mijnen en niet-geëxplodeerde projectielen liggen.

Het bergingsteam bestaat uit dertig mensen. Onder hen zijn ook vier Maleisische experts. Er blijven tien teamleden in de Oost-Oekraïense stad Charkov waar alle geborgen resten en materialen worden verzameld voor verder vervoer naar Nederland.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergehaald, vermoedelijk vanuit door pro-Russische rebellen bezet grondgebied, en waarschijnlijk door een boek-raket. Van de 298 inzittenden die bij de crash met de Boeing 777 van Malaysia Airlines omkwamen, zijn er twee nog niet geïdentificeerd.

Bekijk hieronder een fotoserie van werkzaamheden van de bergingsmissie in november:

Lees verder in NRC Handelsblad: 1.600 stukjes vliegtuig, opgehangen aan een frame, over de reconstructie van het toestel