‘Ministerie van Defensie heeft zwarte lijst voor journalisten’

Het ministerie van Defensie gebruikt een ‘zwarte lijst’ voor journalisten, meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag. Het programma baseert zich op intern mailverkeer van het ministerie, dat de redactie in bezit heeft.

Het ministerie van Defensie gebruikt een ‘zwarte lijst’ voor journalisten, meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag. Het programma baseert zich op intern mailverkeer van het ministerie, dat de redactie in bezit heeft. Defensie ontkent dat er sprake zou zijn van een zwarte lijst.

In de mailwisseling die EenVandaag verkreeg, corresponderen Defensie-medewerkers over reportages (hier) van Dossier Eenvandaag, waarin kritisch wordt bericht over de manier waarop Defensie oud-medewerkers behandelt. Een militair overleed na een oefening bij de Luchtmobiele Brigade waarbij fouten zijn gemaakt, anderen werden ernstig ziek door het werken met PX10-wapenolie, dat kankerverwekkend kan zijn.

Uit de Defensie-mail:

“Ik denk dat de journalist [...] door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet.”

Defensie-woordvoerder Sascha Louwhoff mengde zich in de discussie door te twitteren dat er geen zwarte lijst bestaat. Ook ontkende ze dat het om een interne mailwisseling gaat van de Directie Communicatie (DCO). Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet ook weten dat er geen zwarte lijst bestaat.

Twitter avatar Sascha_Louwhoff Sascha Louwhoff @lammert @Natalie_Kabul @eenvandaag Het is geen interne DCO mail. Is mail van een teleurgestelde defensiemedewerker die zijn mening geeft.
Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis @eenvandaag Er is geen zwarte lijst.

‘Defensie is daadwerkelijk langsgeweest’

EenVandaag-journalist Jan Born zegt in een reactie dat defensie probeert om de beschuldigingen te “debunken”. Dit zou vaker zijn voorgekomen naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag.

Minister Hennis maakte diverse opmerkingen in de Kamer over de reportages van EenVandaag, wat voor EenVandaag reden was om een Wob-verzoek uit te zetten (Wet Openbaarheid Bestuur, red.).

“Tot onze verrassing zaten er ook allerlei interne E-mails bij, die doorgaans gezwart worden. Met daarbij de gewraakte E-mail over de zwarte lijst en op het matje roepen door DCO , Directie Communicatie. Die zijn overigens daadwerkelijk langsgeweest bij EenVandaag voor een gesprek met mijn hoofdredacteur Jan Kriek, in aanwezigheid van eindredacteur Peter Kwee.”

Reacties uit de politiek

Vanuit de politiek klinkt de roep om opheldering. SP-kamerlid Jasper van Dijk liet via Twitter weten opheldering te willen van minister Hennis van Defensie. D66’er Gerard Schouw:

“Dit kan niet in een open democratie. Ik wil een garantie van de minister dat er geen zwarte lijst voor journalisten is.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft het ministerie een brief gestuurd en wil zo snel mogelijk met minister Hennis van Defensie in overleg. NVJ-secretaris Thomas Bruning sprak zijn verontwaardiging uit tegenover het ANP:

“Een zwarte lijst past niet in een democratie. Je denkt daarbij eerder aan Noord-Korea dan aan Nederland. Wij vinden het alarmerend.”

    • Sterre van der Hee