Met een halfnaakte man is het toch nog even spannend bij Ahold

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De algemene aandeelhoudersvergadering van Ahold
Wie: CEO Dick Boer, een zaal vol gepensioneerde aandeelhouders en de jonge opstandeling Soufian Afkir

Ha fijn, het is weer aandeelhoudersvergaderingentijd. Heel BV Nederland maakt zich klaar om ‘verantwoording en rekenschap’ af te leggen aan hun aandeelhouders. De directie peinst over een presentatie waarin zo optimistisch mogelijk verslag van de business kan worden gedaan, er worden haastig nog wat gelikte bedrijfsfilmpjes in elkaar gedraaid en er worden belangrijke knopen doorgehakt: alleen koffie en thee met koekjes of een uitgebreid buffet met verse salades en luxebroodjes?

Ondertussen halen de aandeelhouders hun nette pak uit de mottenballen en stippelen de route naar de vaak chique randstedelijke locatie uit. Echt een uitje. Eenmaal aangekomen, met de broodjes achter de kiezen en de zakken voldoende volgepropt met koekjes laten ze zich voor zo’n vijf uur opsluiten in een donkere zaal om te luisteren naar de accountant die de jaarcijfers nog eens herkauwt. Wie het volhoudt krijgt een goodiebag mee naar huis.

Lekkere dingetjes

Bij Ahold wekt alles de schijn dat ook hun vergadering niet van dit vaste patroon zal afwijken. Traditiegetrouw bestaat het buffet uit lekkere dingetjes van de Albert Heijn, de gemiddelde aandeelhouder is dik in de zestig en er is een knap filmpje gemaakt over de nieuwe biologische weg die de Albert Heijn heeft in geslagen.

Topman Dick Boer sjokt op zijn gemakje naar de katheder voor zijn jaarlijkse toespraak. Hij legt iets uit over de nieuwe ‘omni-channelstrategy’, die voor meer klanten, meer vestigingen en meer keuze moet zorgen. Her en der beginnen de eerste mensen in slaap te sukkelen. Maar dan is het tijd voor het vragenrondje. De rakkers van de VBDO staan zoals gebruikelijk al te kwispelen voor de microfoon. Puntjes over duurzaamheid, de bonuscultuur en dividenduitkeringen. Zal wel.

Soufian Afkir voelt zich uitgekleed

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Half pak

Dan staat een jonge knul in pak op. “Mijn naam is Soufian Afkir, ik werk als vulploegmedewerker in de Albert Heijn en zou tweehonderdnegenennegentig jaar fulltime moeten werken om net zoveel te verdienen als meneer de directeur in één jaar doet.” De zaal veert op. Ha, sensatie! “Ik ben negentien jaar”, vervolgt Afkir. “Ik mag autorijden, stemmen, trouwen, verkiesbaar zijn, kortom, ik ben volwassen. Toch wordt bij de Albert Heijn het jeugdloon gehanteerd. Ik verdien maar de helft van wat een volwassene verdient.”

Boer ritselt wat in zijn papieren, neemt een slokje water. Afkir recht zijn rug. “Dit pak, meneer Boer, kan ik dus ook maar voor de helft betalen.” Dan het geluid van klittenband. Met een fikse ruk trekt de jongen de helft van zijn colbert en een broekspijp los. “Ik voel me uitgekleed!”

De Boer buigt richting zijn microfoon. “Dit lijkt me typisch iets voor aan de vakbondstafel, jongeman. Zulke zaken bespreken we vandaag niet.”

Tja. De aandeelhoudersvergadering. Die moet natuurlijk wel voorspelbaar blijven.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken