Maccheroncini con frittedda

Antonio Carluccio’s pasta heeft als ondertitel ‘onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië’. Naast elk recept staat op een kaartje van Italië aangegeven waar het gerecht vandaan komt. Na Puglia en Ligurië te hebben bezocht, maken we vandaag een recept uit Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Carluccio liet zich voor deze pastasaus inspireren door frittedda, de plaatselijke voorjaarsachtige groentestoofpot. Uiteraard kunt u eventueel tuinbonen en doperwtjes uit de diepvries gebruiken. En aangezien het seizoen voor Hollandse witte asperges net is geopend is het misschien ook wel leuk om die te gebruiken in plaats van groene.

Verhit het grootste deel van de olie in een pan en smoor de uien hierin in 6-8 minuten glazig. Voeg de rauwe tuinbonen, doperwten en tot slot de asperges toe. Doe er 1 dl water bij en stoof alle groenten in circa 10 minuten gaar. Breng ze op smaak met zout en peper. Kook de pasta in een grote pan met kokend water en zout in 6-7 minuten al dente. Giet de pasta af en meng hem door de saus. Roer de peterselie erdoor en verdeel de pasta over vier verwarmde borden. Bestrooi ze met parmezaan en giet er een straaltje olijfolie over. Serveer de pasta heet.