Keuringsdienst van Waarde: slagers verkopen kalkoenvlees als lamsvlees

Lamsvlees.
Lamsvlees. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bij een aantal slagers wordt het veel goedkopere kalkoenvlees als lamsvlees verkocht. Dat ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde (KRO) na een steekproef. Het programma kocht lamsvlees bij tien slagers, maar in vier gevallen bleek het om kalkoen te gaan. De uitzending is vanavond te zien (hier vast een preview).

Het programma kocht het vlees bij verschillende goedkopere slagers in Den Haag en voerde een DNA-test uit op de voorgesneden blokjes ‘lamsvlees’. Verslaggever Teun van de Keuken tegen persdienst ANP:

“We merkten een enorm prijsverschil in lamsvlees, bij sommige slagers was het veel goedkoper dan bij de supermarkt. Een slager tipte ons dat er meer dan eens gefraudeerd wordt met lamsvlees.”

willy selten veroordeeld

Vorige week werd vleeshandelaar Willy Selten tot tweeënhalf jaar celstraf veroordeeld voor het plegen van fraude met paardenvlees. De rechtbank in Den Bosch achtte bewezen dat de ondernemer uit Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees verkocht.

De twee bedrijven van Selten zouden vanaf 2011 tot 2012 minstens 336.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. De vleeshandels leverde aan ruim vijfhonderd afnemers in Europa. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Selten beweerde.

Bekijk hier een uitzending van Omroep Brabant over het paardenvleesschandaal, waarin ook Selten wordt geïnterviewd.

Het paardenvleesschandaal

Eerder, in januari 2013, bleek dat in diepvriesmaaltijden uit het Verenigd Koninkrijk (goedkoop) paardenvlees zat in plaats van (duurder) rundvlees. Het vlees bleek afkomstig uit een ander EU-land. Al snel werd ook in Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen. En in Nederland: verschillende supermarkten haalden producten uit de schappen, omdat er mogelijk paardenvlees in zou zitten. De zaak werd breed uitgemeten in de internationale pers. De NVWA startte een grootschalig onderzoek.

Het eten van paardenvlees is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Paardenvlees wordt aan dezelfde controles onderworpen als andere soorten vlees. In sommige partijen zijn wel verboden middelen aangetroffen, waaronder fenylbutazon, zij het in kleine hoeveelheden. Consumenten waren vooral kwaad omdat zij paard hadden gegeten terwijl zij dit niet wilden. Ook maakten mensen zich zorgen omdat zij niet langer zeker wisten wat er in het eten zat dat zij aanschaften.

Lees uit ons archief: ‘De etiketten waren misschien van het paardenvlees afgewaaid’ (€)

    • Sterre van der Hee