Italië: 41 bootvluchtelingen vermist na schipbreuk

Nadat een boot met vluchtelingen op weg van Libië naar Italië tot zinking is gekomen, zijn 41 mensen zijn vermist. De Italiaanse politie heeft vier mensen uit het water gered, die naar eigen zeggen vier dagen hebben rondgedobberd. De 41 andere opvarenden zijn waarschijnlijk omgekomen.

Geredde bootvluchtelingen arriveren in de Siciliaanse havenstad Palermo.
Geredde bootvluchtelingen arriveren in de Siciliaanse havenstad Palermo. Foto: Reuters / Guglielmo Mangiapane

Nadat een boot met vluchtelingen op weg van Libië naar Italië tot zinking is gekomen, zijn 41 mensen zijn vermist. De Italiaanse politie heeft vier mensen uit het water gered, die naar eigen zeggen vier dagen hebben rondgedobberd. De 41 andere opvarenden zijn waarschijnlijk omgekomen.

Dat meldt persbureau AFP. De vier geredde vluchtelingen  komen uit Nigeria en Ghana. Zij vertelden reddingsmedewerkers dat zij met een opblaasboot met 45 mensen afgelopen zaterdag de Middellandse Zee waren opgegaan. De boot liep leeg en kwam tot zinking. De vier werden vanochtend opgemerkt door een helikopter en  zijn vervolgens opgepikt door een vrachtschip. Ze zijn naar Trapani in Sicilië gebracht. In Tripani zijn alleen vandaag al 580 migranten overgebracht die door de Italiaanse kustwacht van zee zijn gehaald.

Italiaans OM verdenkt vijftien islamitische bootvluchtelingen van moord

Afgelopen week probeerden zeer veel migranten via zee Europa binnen te komen. De Italiaanse kustwacht heeft deze week al tienduizend  mensen van de Middellandse Zee gered; zeker vierhonderd mensen zijn vermist. Aanleiding voor de plotselinge vloedgolf van migranten is volgens autoriteiten het mooie weer, waardoor migranten de oversteek zouden wagen. Zo’n oversteek geldt echter als zeer gevaarlijk: de boten verkeren vaak in slechte staat en zijn overvol.

Ook kunnen aan boord schermutselingen plaatsvinden. Zo meldt AFP vandaag dat het Italiaanse Openbaar Ministerie vijftien islamitische bootvluchtelingen ervan verdenkt twaalf christenen overboord te hebben gegooid. Op een boot vanuit Libië naar Italië met zo’n honderd bootvluchtelingen uit verschillende Afrikaanse landen aan boord zou ruzie zijn uitgebroken over religie. De vijftien vluchtelingen zijn opgepakt en worden verdacht van moord.

Libische mensensmokkelaars berucht

De migranten vertrekken van de Afrikaanse kust richting Italië, om van daaruit verder Europa in te trekken. De vluchtelingen komen vaak via Libië. De Libische netwerken van mensensmokkelaars strekken tot diep in Afrika, schreef buitenlandredacteur Maartje Somers eerder in NRC Handelsblad. Zij sprak Ewa Moncure, woordvoerder van de Europese organisatie Frontex, die de Europese grenzen bewaakt:

Libische mensensmokkelaars zijn berucht. De chaos in Libië, waar milities sinds het einde van het regime van dictator Gadaffi de dienst uitmaken, heeft van het land een mekka voor mensensmokkelaars gemaakt, zegt Moncure. „Niet alleen criminelen, ook milities smokkelen. En de pakkans is nihil.”

Lees verder in NRC Handelsblad (€): Bewaakt, bedreigd, op de boot gezet

    • Eva de Valk