Iets te veel nuts-grapjes

De animatiefilm De Notenkraak biedt twee ‘heist-films’ – films die draaien om een spectaculaire diefstal– voor de prijs van één. Een dievenbende gebruikt een notenwinkel als dekmantel om de kraak van een bank voor te bereiden, waarbij de geldzakken van de bank vervangen worden door met noten gevulde zakken. Tegelijk rooft een groep hongerige eekhoorns, die hun schaarse wintervoorraad nodig moeten bijvullen, de winkel onder hun ogen leeg. In beide verhalen speelt verraad een grote rol, zoals gebruikelijk in misdaadfilms. Ondertussen draait het in De Notenkraak, een coproductie tussen Canada en Zuid-Korea, om egoïsme versus samenwerken. Eekhoorn Surly wil alles voor zichzelf houden, terwijl soortgenoot Andie hamert op het belang van het collectief.

Een serieuze boodschap die met humor wordt gebracht, met niet heel geïnspireerde grappen over blinde mollen, ijdele eekhoorns en intersoortelijke liefde; om nog maar te zwijgen van de poging in vrijwel elke zin iets leuks te doen met het woord ‘nuts’. Dat is in het Nederlands lastiger dan in de originele versie. Wel ziet De Notenkraak er mooi uit, al zullen jonge kinderen dan weer schrikken van drie enge, schurftige ratten die een paar keer hun opwachting maken.

    • André Waardenburg