Get Ed (een beetje)

Get Ed. Dat was het thema van het debat zojuist tussen de vijf belangrijkste oppositieleiders. Drie van de vier – Nicola Sturgeon van de SNP, Leanne Wood van Plaid Cymru, en Natalie Bennett – wilden zich afzetten tegen Labour. Ze proberen immers stemmen weg te halen bij Labour. Het thema werd ‘ben je links genoeg?’

Get Ed. Dat was het thema van het debat zojuist tussen de vijf belangrijkste oppositieleiders. Drie van de vier - Nicola Sturgeon van de SNP, Leanne Wood van Plaid Cymru, en Natalie Bennett - wilden zich afzetten tegen Labour. Ze proberen immers stemmen weg te halen bij Labour. Het thema werd ‘ben je links genoeg?’

Maar tegelijkertijd willen ze dolgraag dat hij premier wordt. De kans is groot dat hij geen meerderheid zal krijgen, en dus een coalitie moet vormen of gedoogsteun moet krijgen van één van hen of allemaal. Zoals Wood zei ,,Plaid zal geen Tory-regering stutten”.

Twitter avatar StefanRousseau Stefan Rousseau LATE EXTRA Photo du Jour: Opposition leaders at tonight’s BBC tv debate. By Stefan Rousseau/PA http://t.co/04mhQC0ZMU

Dat maakte dit een raar debat. Het rechtse geluid werd volledig door Nigel Farage van UKIP vertolkt. Wat voor hem niet handig was: UKIP moet om zetels te winnen in plaatsen als Grimsby ook de gedesillusioneerde Labour-kiezer aanspreken. UKIP heeft wel degelijk een links gezicht, tweette Matthew Goodwin, die onderzoek deed naar de opmars van de partij.

Twitter avatar GoodwinMJ Matthew Goodwin Worth remembering tonight that Ukip voters are closer to Labour voters than Tories in how they view the economy #BBCDebate

Farage kreeg weinig applaus. Waarop hij besloot het publiek en de BBC te beledigen, en presentator David Dimbleby hem tot orde riep. ,,Het echte publiek zit thuis”, zei Farage vervolgens, waarmee hij duidelijk wilde maken dat de hele avond één grote samenzwering was. En hij zo zijn doel bereikte; zich afzetten tegen de gevestigde orde, en aan rechtse UKIPpers duidelijk maken dat hij niet bij deze bende hoorde.

Het lastigste voor Miliband was dat Labour heeft beloofd - in een poging te laten zien dat de partij te vertrouwen is met de economie - dat er nog verder bezuinigd moet worden. Dat was een inkoppertje voor Sturgeon: ,,Er zit te weinig verschil tussen u en Cameron. Dat is het probleem.” En: ,,We willen de Tories niet voor Tory-light inruilen.” Sturgeon was opnieuw indrukwekkend, en deed duidelijk haar best Engelse kijkers te charmeren door te zeggen dat het ,,bij deze verkiezingen niet gaat om onafhankelijkheid”.

Miliband sloeg zich door het debat heen: hij reageerde rustig op de aanvallen, draaide die handig om in de eigen politieke boodschap. Hij probeerde als staatsman naar voren te komen. Waar de drie vrouwen pleiten voor afschaffing van de Trident-kernraketten, zei hij bijvoorbeeld dat die in een instabiele wereld nodig zijn. Op Leanne Woods ,,zou u op de knop drukken?” gaf hij gewoon geen antwoord. Maar hij steeg niet boven de massa uit: de meest spraakmakende antwoorden kwamen van Sturgeon en Farage.

Leanne Wood richtte zich, net als tijdens het eerste debat, voornamelijk op de Welshe kiezer. Natalie Bennett kwam opnieuw zenuwachtig over, zelfs bij haar sterkste interventie, die over immigratie. (Ze is zelf een immigrant, werd geboren in Australië uit Britse ouders)

Omdat het een oppositiedebat was, ontbraken David Cameron en Nick Clegg. Fysiek. Maar Miliband begon zijn pleidooi met Cameron te noemen.

Twitter avatar Markfergusonuk Mark Ferguson Miliband’s opponent isn’t in the room. I’m guessing we should count how many times he says “David Cameron” #bbcdebate
Twitter avatar paulwaugh Paul Waugh Crikey ‘David Cameron’ is going to be the Buzzword Bingo winner by a country mile tonight

En Nick Clegg tweette:

Twitter avatar nick_clegg Nick Clegg For clarity, I was not invited to #BBCDebate. I would have happily taken part and proudly defended our strong @LibDems record in government.

David Cameron hield zich stil.

Achter de schermen waren hun beider partijen druk aan het spinnen.

Twitter avatar CCHQPress CCHQ Press Office What we’re witnessing here is a coalition negotiation - one that only spells chaos for Britain #BBCDebate
Twitter avatar LibDemPress Lib Dem Press Office No extra borrowing - except for £70bn more Labour would borrow than the Lib Dems #BBCDebate http://t.co/R42MniVdxM

En twitter was druk met knutselen:

Twitter avatar fudgecrumpet Fudgey Sit down, Nick! It’s starting! http://t.co/lgW08nO5ia


The Guardian ontdekte
dat de op een na meest gezochte zoekterm op internet was: Waar is David Cameron? (De meest gezochte: wat zijn bezuinigingen?)

    • Titia Ketelaar