Flinke bonus bij staatsbedrijf? Jos Nijhuis (Schiphol) is de enige niet

Beeld NRC Q

Een nieuwe week, een nieuw relletje over de beloning van een topbestuurder van een bedrijf waarvan de staat mede-eigenaar is. Ditmaal: Jos Nijhuis (57), bestuursvoorzitter van luchthaven Schiphol. De voormalig accountant bij PwC kreeg vorig jaar naast zijn vaste salaris van bijna 390.000 euro nog eens bijna 370.000 euro aan bonussen uitgekeerd: 95 procent, een aanzienlijk hoger percentage van zijn vaste salaris dan het kabinet voor staatsdeelnemingen heeft afgesproken. Met ingang van 2014 geldt een maximum van 20 procent.

Waarom dan toch die 95 procent? Nijhuis, zo moest minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) deze week erkennen, kan zich beroepen op zijn oude contract, waardoor voor hem de nieuwe norm nog niet geldt. Ook voor twee andere Schiphol-bestuurders geldt dit.

De huidige termijn van Nijhuis eindigt eind 2016. Als hij wordt herbenoemd, geldt voor Nijhuis – of zijn opvolger – het nieuw beloningsbeleid. Vanaf januari 2017 is het inkomen van de bestuursvoorzitter 487.200 euro.

Nijhuis is de enige niet, zo blijkt uit onderzoek van NRC Q naar bedrijven waarvan de staat (mede-)eigenaar is. Sommigen van hen (b.v. Schiphol-bestuurder Ad Rutten) zijn inmiddels vertrokken bij hun werkgever.

Waar zijn de bonussen procentueel gezien ook groot?

Welke bestuurders verdienen het best…

…en welke het slechtst?

De minst verdienende bestuurder van een bedrijf in handen van de staat: Peter Sterkenburgh, directeur van UCN (Ultra-Centrifuge Nederland), houdstermaatschappij van uraniumverrijker Urenco. Totaal aantal personeel: 1,2 fte.

    • NRC Q