Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Feestje met Balletorkest

De terugkeer van Hans en Grietje opent met een geweldige scène waarin Annet Malherbe als vuige moeder-in-de-overgang haar dochter Grietje ophemelt vanwege haar schitterende vioolspel en haar zoon Hans kleineert, als slappeling zonder talent. Zo’n incorrecte scène belooft wat.

Maar de tekst van Leopold Witte en Geert Lageveen ontpopt zich als een matig allegaartje van oppervlakkige en onsamenhangende ideeën zonder inhoudelijk motief. Hans (Pepijn Schoneveld) en Grietje (Elise Schaap) verdwalen en komen plompverloren terecht bij zwervers, een gymmende opa, in een Chinees restaurant en tot slot in de ‘Vreet-je-vet-show’ van ‘heks’-presentatrice Vera de Zwart (wederom Annet Malherbe). En dan komt de boel abrupt goed als vader (Geert Lageveen) besluit huisman te worden en moeder een baan neemt.

Wat deze voorstelling tot een overweldigend feestje maakt, is het perfect geïntegreerde Balletorkest. Zo’n vijftig musici spelen in allerlei samenstellingen een goedgekozen en vlotte mix met werken van Bach tot Frank Zappa, van Schubert tot Sadists-componist Erik van der Horst. Als alle musici op het podium zijn, ontstaan ijzersterke beelden. Ze zijn dreigend als anonieme voorbijgangers terwijl ze Mozart spelen, feestelijk als ze rondzwieren en vet-commercieel in het roze decor van de televisieopname.