#DvdW: werelddag van de stem

Dagelijks kijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Veertien jaar geleden haalde (toen nog) J. Bernlef de shortlist van de Libris Literatuurprijs met een detectiveroman die zich afspeelde aan de Amerikaanse oostkust ten tijde van de opkomst van de zwijgende film. Hoe heette dat boek?

bernlef-boyBernlefs Boy (verschenen in 2000) is niet alleen een literaire misdaadroman maar ook een omvangrijke historische roman. Het is een verhaal met een kop en een staart, over een journalist die in het New York van de vroege twintigste eeuw stap voor stap klaarheid brengt in de mysterieuze moord op een ster uit de zwijgende film. Een gedetailleerd verhaal dat degelijk verliteratuurd is, met een uitgekiende compositie, een slim uitgewerkt thema (de beperktheid van de menselijke waarneming) en subtiele spiegeleffecten, waarvan de doofstomheid van het titelpersonage niet het minste is.

Maar ook een loom verteld verhaal in de derde persoon enkelvoud, met wisselende perspectieven, dat eerder onderhoudend is dan spannend. Boy laat de lezer achter met bewondering voor het getoonde vakmanschap en niet met betrokkenheid bij het lot van de hoofdpersonen. De Librisprijs ging dat jaar dan ook niet naar Bernlef (1937-2012), maar naar Tomas Lieske, voor zijn roman Franklin.

Voor meer afleveringen van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz