Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL
WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

In het FD een opmerkelijk recordbedrag. 1,55 miljard dollar. Zo veel geld heeft investeringsmaatschappij Waterland op weten te halen voor een nieuw investeringsfonds. Het geld is volgens het FD bedoeld voor investeringen in middelgrote Europese bedrijven met groeipotentieel.

Waterland besteedt aan de hand van vier thema’s: vergrijzing, duurzaamheid, vrijetijdsbesteding en outsourcing. Bedrijven worden gekocht, zodat er soortgenoten aan toegevoegd kunnen worden. “Zo’n nieuwe combinatie wordt gemiddeld drie keer zo groot als de basisonderneming’”, aldus de krant.

Koeien melden = meer fijnstof

Bert Brunekreef maakt zich in de Volkskrant boos over het fijnstof in de lucht. Dat is - los van een klein natuurlijk aandeel - gevaarlijk. En niet alleen het verkeer maar ook de veeteelt is verantwoordelijk, legt Brunekreef uit: “Meer koeien melken geeft meer fijnstof.”

Nederland hanteert ‘Oost-Europese normen’. En we zijn een netto-exporteur van het gevaarlijke stof. Waarom is het dan niet actuelere en breder bekend?

“Fijnstof is, op wat roet op de vensterbank na, meestal onzichtbaar, zeker in Nederland. En de effecten zijn statistisch: ze zijn moeilijk naar een individu te vertalen.”

Het Nederlandse mismanagement

Op Follow the Money komen twee buitenlandse economen aan het woord om het economische beleid van de regering-Rutte vol onder vuur te nemen. “Onlangs evalueerden buitenlandse economen Willem Buiter en Paul Krugman het economisch beleid van Nederland. Dat beleid getuigt huns inziens van ‘mismanagement’.”

De Nederlandse overheid moet niet minder uitgeven maar meer, om zo de private besparingen te compenseren, aldus FTM. Betalingsbalans-overschotten van crediteurlanden als Nederland versterken de toch al grote onevenwichtigheden in de eurozone, stelt de site.

“Als er één  land op aarde is – akkoord, samen met Duitsland – dat fiscaal kan en moet stimuleren, dan is het Nederland.”

    • Diederik van Hoogstraten