Live meekijken: de Global Conference of Cyberspace in Den Haag

Voormalig minister Uri Rosenthal, minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en premier Mark Rutte (van links naar rechts) tijdens de opening van de cybertop in het World Forum. De landen, bedrijven en organisaties op de top praten over maatregelen tegen cybermisdaad, voor innovatie en voor privacy.
Voormalig minister Uri Rosenthal, minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en premier Mark Rutte (van links naar rechts) tijdens de opening van de cybertop in het World Forum. De landen, bedrijven en organisaties op de top praten over maatregelen tegen cybermisdaad, voor innovatie en voor privacy. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Bedrijfsleven en overheden spreken elkaar de komende twee dagen in het World Forum in Den Haag over internetvrijheid, cyberveiligheid en economische groei door digitalisering op de Global Conference of Cyberspace. Premier Mark Rutte verrichte vanmorgen de opening, waarna minister Koenders van Buitenlandse Zaken de deelnemers toesprak. Koenders is tevens gastheer van de conferentie.

Via deze livestream zijn verschillende sessies van de conferentie te volgen.

Grote namen ontbreken in Den Haag

Om de conferentie een succes te maken, is de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders uit overheid en bedrijfsleven een must. Die zijn er wel, maar de echte sleutelfiguren ontbreken op de deelnemerslijst. Redacteur Wouter van Noort schrijft vanochtend in nrc.next:

Wie de deelnemerslijst bekijkt ziet ook dat het veelal niet de allerhoogste bazen zijn. Geen wereldleiders, geen Mark Zuckerberg of Larry Page bijvoorbeeld.

Er staat een groot aantal buitenlandse ministers op de lijst, maar ook daar ontbreken cruciale figuren. Een afvaardiging van de Chinese overheid, een zeer belangrijke speler op het gebied van cyberveiligheid, staat zelfs helemaal niet op de lijst. B-garnituur dus? In elk geval schuiven lang niet alle eindverantwoordelijken zelf aan, daarvoor worden te weinig écht belangrijke beslissingen genomen.

Wouter van Noort twittert vanaf de conferentie.


De agenda van de conferentie is hier te lezen.

Vandaag in nrc.next: Twee dagen praten over cyberveiligheid (€)

    • Sjoerd Klumpenaar