Den Haag krijgt internationaal bureau cyberveiligheid

Rutte opent de Internationale cyberconferentie in Den Haag Foto ANP/ Bas Czerwinski

De eerste conferentiedag over cyberveiligheid zit er op. Naast veel gemeenplaatsen over veilig internet, de officiële aankondiging van een international bureau voor cyberveiligheid in Den Haag ook een spectaculaire lancering van een door hersenen bestuurde drone.

Internetgrondlegger Vint Cerf zorgde tijdens een seminar over de ethische kanten van technologie voor het meest spannende moment op de dag. Hij liet via zijn gedachten een drone opstijgen.

Twitter avatar jayabaloo Jaya Baloo Drone has liftoff by Vint Cerf’s brain @GCCS2015 @sint http://t.co/uavfm1U7xl

Nederland trekt 2,5 miljoen uit voor bureau cyberveiligheid

Burgers hebben recht op online privacy, misdaad moet worden bestreden en internet moet veilig zijn. De uitkomsten tijdens de eerste dag van de internationale cyberconferentie in Den Haag waren zeer voorspelbaar. Dat viel NRC-redacteur Wouter van Noort op.

Twitter avatar WoutervNoort Wouter van Noort Eerlijk gezegd veel holle frasen over internet en samenwerking. Weinig concreets behalve aankondiging hulp en ‘aangaan dialoog’ #GCCS2015

En zoals al eerder was uitgelekt, krijgt Den Haag een international bureau voor cyberveiligheid. Via dit Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) moeten landen met elkaar gaan samenwerken. Ook kunnen landen met onvoldoende kennis over beveiliging van netwerken en cybercriminaliteit kunnen hiervan profiteren. Zo laat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie weten aan ANP.

“Het gaat om het delen van kennis, kunde en ervaring. Je hebt vrienden nodig en dan kun je ze beter nu maken, dan heb je de vrienden alvast wanneer je ze echt nodig hebt”

Onder de 42 oprichters zijn landen als Nederland, Duitsland, België, Australië, Israël, Japan en de Verenigde Staten. Ook bedrijven als Vodafone en Microsoft doen mee. Nederland trekt 2,5 miljoen euro uit voor de projecten die het bureau gaat doen. Het is nog niet bekend hoeveel geld andere landen bijdragen.

Lees hier op NRCQ waarom Nederland een voortrekkersrol wil spelen in internationale cyberveiligheid.

    • Huib de Zeeuw