Economie

De zeven hoofdzonden van Google

Google and European Union logos are seen in Sarajevo, in this April 15, 2015 photo illustration. The European Union accused Google Inc on Wednesday of cheating competitors by distorting Internet search results in favour of its Google Shopping service and also launched an antitrust probe into its Android mobile operating system. REUTERS/Dado Ruvic
Google and European Union logos are seen in Sarajevo, in this April 15, 2015 photo illustration. The European Union accused Google Inc on Wednesday of cheating competitors by distorting Internet search results in favour of its Google Shopping service and also launched an antitrust probe into its Android mobile operating system. REUTERS/Dado Ruvic Foto Reuters

Te voortrekkerig, te gesloten, te dwingend, te machtig. Zo doet Google zeven dingen verkeerd, volgens de Europese Commissie. Die klaagt het bedrijf aan, en dat belooft een langdurige juridische strijd te worden.

Welke zeven dingen doet Google verkeerd, volgens de Commissie?

1. Google trekt eigen dienst voor

Google heeft een goed product, zei Eurocommissaris voor Mededinging Vestager in de persconferentie gisteren. Het bedrijf mag de markt voor zoekmachines domineren. Maar het mag die dominante positie niet misbruiken. En dat doet Google wel, door bovenaan de eigen winkeldienst te tonen die prijzen vergelijkt, en niet die van anderen. Vestager: “Winkelende mensen zien dus niet wat het relevantst voor hen is.” Google zou de resultaten gewoon, net als de rest, ergens in het lijstje met zoekresultaten moeten zetten.

2. Google staat alleen eigen advertenties toe

Het statement of objections dat de Europese Commissie gisteren indiende gaat over ‘eigen dienst eerst’. Maar de Commissie blijft “zorgen” houden over andere mogelijke overtredingen van Google, zorgen die het al sinds 2010 heeft. De eerste zijn de exclusiviteitsafspraken die Google maakt met websites waar Googles advertenties op staan. Die mogen geen of nauwelijks advertenties plaatsen die worden aangeleverd door concurrerende zoekmachines.

3. Google verbiedt adverteren bij andere zoekmachines

Search advertising, dat zijn die advertenties die op de resultatenpagina van Google verschijnen. Je tikt het woord ‘fiets’ in en al gauw zie je een link naar fietsenwinkel.nl tussen de resultaten. Dat bedrijf heeft Google betaald voor geplaatst worden bij de zoekterm ‘fiets’. Volgens de Commissie eist Google dat adverteerders hun producten niet op deze manier bij concurrerende zoekmachines adverteren.

4. Google schraapt oneerlijk nieuws bij elkaar

Je kent ze wel, de korte nieuwsstukjes die Google Nieuws verzamelt bij nieuwswebsites. Google ‘schraapt’ allerlei interessante artikelen van webpagina’s, en plaatst daarvan de eerste zinnen op zijn eigen site, met een link naar het origineel. Ook daarmee maakt Google mogelijk misbruik van zijn macht, zegt Vestager. Nieuwssites komen zo namelijk voor een duivels dilemma: of stukjes gratis aan Google weggeven, of helemaal niet meer voorkomen in de resultaten.

5. Google trekt eigen apps voor

Niet alleen met zoekmachines, ook met Android is volgens de Commissie van alles mis. Vestager gaat de macht van Googles besturingssysteem voor smartphones “diepgravend onderzoeken”. Grootste bezwaar: wie een Android-telefoon koopt, krijgt daar automatisch Google-apps bij, zoals kaartenprogramma Maps, opslagapp Drive en webbrowser Chrome. De vraag is of Google fabrikanten van Android-telefoons dwingt om die apps voor te installeren. Dat is misschien wel fijn voor gebruikers, maar mogelijk oneerlijk voor concurrerende apps.

6. Google beperkt sleutelen aan Android

Android is open, vrij en gratis terwijl concurrent iOS van Apple gesloten, gecontroleerd en duur is. Dat is in elk geval het cliché. In werkelijkheid legt Google aan telefoonfabrikanten allerlei beperkingen op bij het gebruik van Android. Sommige fabrikanten willen aangepaste Android-versies maken, zogeheten forks, maar dat laat Google niet altijd toe. Zo hindert Google volgens Vestager mogelijk de ontwikkeling van concurrerende besturingssystemen.

7. Google bundelt eigen diensten

Google bundelt verschillende eigen diensten in apps. Daarmee hindert het misschien wel andere app-bouwers, zegt Vestager. Ze noemt geen concrete voorbeelden, maar denk bijvoorbeeld aan de opslag-app Google Drive. Daarin kun je documenten bewerken met Googles eigen tekstverwerker Google Docs. Dat zou het concurrerende Microsoft Office in de weg kunnen zitten.