Media

De directeur van de ANWB zit iedere ochtend in zijn jacuzzi

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Frits van Bruggen (55), hoofddirecteur van de ANWB.

Hoe laat ben je vanmorgen opgestaan?

“Om zeven uur. En dan heb ik een vast ritueel. Ik zit eerst vijf tot tien minuten in mijn jacuzzi. Dat is voor mij een soort meditatie. Dan overdenk ik wat ik vandaag ga doen. Eigenlijk wel een luxe, ja. Daarna ontbijt ik, drink ik een kopje koffie en dan op pad. Mijn vaste werkplek is op het hoofdkantoor in Den Haag, maar ik heb wel een zwervend leven. Mijn auto rijdt 110.000 km per jaar.”

Wat voor auto rijd je?

“Een Audi A6. Maar ik rijd niet zelf, ik heb een chauffeur. Dan kan ik in de auto al beginnen met werken. Lees ik even de kranten op mijn iPad en kijk ik vast wat vergaderstukken door.”

Hoe ziet je agenda eruit?

“Ongeveer drie dagen in de week ben ik op het hoofdkantoor. Verder ga ik bijvoorbeeld naar het wegenwachtstation in Utrecht en naar ons kantoor op de Veluwe, het dispatchstation noemen we dat. Daar worden alle mensen met pech gekoppeld aan wegenwachtauto’s. Ook heb ik vandaag een overleg met de directeur van de Wegenwacht. En in de avond nog een bijeenkomst over alle nieuwe ontwikkelingen binnen de Wegenwacht. Daar mag ik even in een BMW I8 rijden, een elektrische sportwagen.”

Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Gaan jouw werkdagen vaak ‘s avonds door?

“Ja. Doordeweeks slaap en werk ik eigenlijk alleen maar en is er geen tijd voor wat anders. En in het weekend zijn er ook vaak nog dingen. Het hoort erbij en het is ook leuk. Dit weekend zijn er bijvoorbeeld de ANWB Lentedagen in Bussloo. Op vrijdag probeer ik altijd wel rond een uur of vijf naar huis te gaan. Dan vind ik het heerlijk om even te gaan hardlopen. Over het strand of op de hei.”

Zijn er ook dingen waar je tegenop ziet?

“Ik zie niet echt tegen dingen op, maar ik vind het wel vervelend als er banen verdwijnen. Het kan af en toe niet anders, het bedrijf moet wel gezond blijven. Bij de ANWB-tijdschriften neemt bijvoorbeeld het aantal abonnees af. Dan is er minder werkgelegenheid.”

Ben je ook ‘s nachts bereikbaar?

“We zijn een 24-uurs organisatie, maar ik zit zelf niet in het crisisteam. Ik word wel op de hoogte gebracht, maar ze bellen me eigenlijk nooit. En mijn telefoon ligt ook niet naast mijn bed, die ligt in mijn werkkamer, twintig meter van mijn huis. Maar als ze op mijn vaste nummer zouden bellen, hoor ik het wel.”

Waar lig je ‘s nachts van wakker?

“Ik lig eigenlijk nooit wakker, ik val altijd direct in slaap. Soms word ik wel wat eerder wakker, rond zes uur. Maar dan sta ik gewoon op en ga ik vast aan het werk.”

Heb je zelf eigenlijk wel eens met pech langs de kant van de weg gestaan?

“Nee. Ik heb wel twee keer pech gehad, een keer op kantoor en een keer thuis. Ik had toen een oude Volvo die ik gebruikte om naar kantoor te rijden. In allebei de gevallen kon het probleem direct opgelost worden.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook met de directeur van de Rotterdam Marathon die zelf weinig tijd heeft om te rennen en een frikadellenlunch van de zakelijk directeur van Endemol.