Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

College Rotterdam stemt in met Collectiegebouw in Museumpark

Het Collectiegebouw.
Het Collectiegebouw. Beeld MVRDV

Het Rotterdamse college van B en W stemt unaniem in met het plan om in het Museumpark een open depotgebouw te bouwen voor Museum Boijmans Van Beuningen. In dit zogenoemde Collectiegebouw, waarin ook particulieren depotruimtes kunnen huren, wil de gemeente 35 miljoen euro investeren. Of het plan doorgaat, is hiermee nog niet zeker. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen, en veel fracties hebben nog geen standpunt ingenomen.

De wethouders Adriaan Visser (Cultuur, D66) en Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam, Stedelijke Ontwikkeling) gaven vanochtend een toelichting op het plan, samen met museumdirecteur Sjarel Ex en architectenbureau MVRDV. Een groot verschil met de eerste ontwerpen is dat ook de omgeving van het gebouw – het Museumpark en de straten eromheen – worden aangepakt. Die moeten, ter compensatie van het neerzetten van een gebouw in het park, veel groener worden.

Ook de inrichting van het gebouw is aangepast. Aanvankelijk zou 20 procent van het museumdepot toegankelijk worden voor bezoekers, nu is het de bedoeling dat het hele depot kan worden bezocht. “Dit wordt een trekker van allure voor de Rotterdamse binnenstad”, zei Visser vanochtend op een persconferentie. Schneider:

“Dit gebouw heeft alles om ook weer een icoon voor Rotterdam te worden.”

financiële risico’s

Het besluit druist in tegen het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, die het plan financieel onvoldoende doordacht vond. Dit adviesorgaan sprak ook de vrees uit dat het hoge bezoekersaantal dat Boijmans verwacht, rond de 100.000 per jaar, niet zal halen.

Volgens Visser zijn er rapporten waarover de RRKC niet beschikte, maar waaruit blijkt dat het plan financieel goed in elkaar steekt. “De financiële risico’s zijn goed in kaart gebracht.” De bouwkosten worden begroot op 50 miljoen euro, waarvan de gemeente 35 miljoen euro op zich neemt en een particuliere stichting, De Verre Bergen, 15 miljoen euro. De gemeente en het museum delen de kosten voor de jaarlijkse exploitatie, die op 5 miljoen euro wordt begroot.

Of De Verre Bergen meer wil betalen als er bij de aanbesteding geen bouwbedrijf wordt gevonden die het Collectiegebouw voor dit bedrag wil neerzetten, kon Visser nog niet zeggen.

“Dan moeten we eerst weer met elkaar om tafel.”

Het besluit

Wanneer de gemeenteraad een besluit neemt over het gebouw, is nog niet duidelijk. Het staat in principe eind mei op de agenda, maar het is mogelijk dat het onderwerp wordt verschoven tot na de zomer. “We willen hier rustig de tijd voor nemen om het goed met de raad te bespreken”, zei Visser. Sjarel Ex hoopt dat het Collectiegebouw in september 2018 kan openen.

Beelden van het toekomstige Collectiegebouw.

Beeld MVRDV

Beeld MVRDV

Beeld MVRDV

Beeld MVRDV