Burgemeester Amsterdam: ga door met opvang bieden

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wil dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers ‘bed, bad en brood’ kunnen blijven bieden.

In Nieuwsuur noemde hij dit gisteravond „een zuivere schifting”. „Het is niet leuk voor illegalen om de rest van hun leven in een ‘bed, bad en brood’ te zitten. Het is voldoende menselijk, maar onvoldoende om hier maar altijd te willen blijven”, zei Van der Laan gisteravond. Nog liever wil hij dat ‘Den Haag’ voor een „sluitend terugkeerbeleid” zorgt, „maar dat is een heel moeilijke zaak.” De resolutie van het Comité van Ministers van de Raad van Europa waar het kabinet zich op beraadt, kwalificeert Van der Laan als „niet de helderste” uitspraak.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil dat gemeenten nachtopvang kunnen blijven bieden „zoals ze dat nu al doen”, zegt een woordvoerder. Belangrijk is volgens hem daarbij dat het rijk de kosten van die opvang draagt.