Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Celstraf van zes maanden voor bedreiger hoofdconducteur

Personeel van NS en Prorail zijn aanwezig tijdens de eerdere zitting in de rechtbank in Almelo waar verdachten van een mishandeling van een machinist en conducteur op het Almelose station moesten voorkomen.
Personeel van NS en Prorail zijn aanwezig tijdens de eerdere zitting in de rechtbank in Almelo waar verdachten van een mishandeling van een machinist en conducteur op het Almelose station moesten voorkomen. Foto ANP / Vincent Jannink

De politierechter in Breda heeft de 50-jarige Tekin K., die op Tweede Paasdag een hoofdconducteur bedreigde in de trein tussen Tilburg en Oisterwijk, veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk.

De dakloze K. vertelde dat hij op weg was naar Eindhoven om daar asiel aan te vragen, schrijft persdienst ANP. Hij had geen kaartje en zocht een toilet, waarna de conducteur achter hem aankwam. Hij pakte toen een mes, dat hij tegen de hals van de conducteur hield. K. verklaarde dat hij de sleutel van de conducteur voor een wapen aanzag en dat hij zich daardoor bedreigd voelde.

De conducteur, die achttien jaar bij de NS werkt, draait sinds het incident geen gewone diensten meer, vertelde een jurist van de NS. “Hij had aanvaringen met reizigers over futiliteiten.” De man is in behandeling en overweegt ander werk te zoeken. K. moet de hoofdconducteur 750 euro aan smartengeld betalen.

maatregelen tegen geweld

De NS, de OR en de spoorvakbonden zijn het vorige week eens geworden over maatregelen die de agressie in treinen tegen moet gaan. Zo wordt dubbele ‘bemensing’ uitgebreid op NS-treinen waar de agressie meer dan gemiddeld voorkomt. De maatregelen zijn onderdeel van afspraken die in maart zijn gemaakt.

Door de combinatie van het versneld sluiten van poortjes, een permanente politievoorziening op de twintig grote stations met echte stationsagenten, de versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera’s op de kleinere stations, hopen alle partijen agressie verder terug te dringen. Bestaande afspraken zijn aangescherpt vanwege recente incidenten tegen NS-personeel.

wapenarsenaal uitbreiden

Eerder wilde FNV Spoor het wapenarsenaal van NS-medewerkers uitbreiden, zodat ze zich konden verdedigen en relschoppers aan konden pakken. Daarop zei een meerderheid van de Tweede Kamer een onderzoek te willen naar de mogelijkheden om treinpersoneel uit te rusten met wapenstokken en pepperspray.

De discussie over het geweld op en rond het spoor is weer in alle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de zware mishandeling van een conductrice vorige maand in een trein bij Hoofddorp. Twee weken geleden werd op het traject Utrecht-Amsterdam nog een conducteur mishandeld door een groep van vier jongens. Een reiziger die de man te hulp wilde schieten werd ook geslagen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ik wil geen gedoe, ik wil naar huis (€), over de relatie tussen treingeweld en burgermoed.