Bayern München wacht monsterklus na afstraffing

Door geblunder achterin moet Bayern München een achterstand van 3-1 goedmaken tegen Porto. Barça legde Paris Saint-Germain op de pijnbank.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt krijgt het de komende dagen druk. De ervaren clubarts van Bayern München zal er alles aan doen om steraanvaller Arjen Robben, die 22 maart een buikspierblessure opliep, speelklaar te krijgen voor volgende week dinsdagavond.

Dan wacht de monsterklus tegen FC Porto: in München moet een 3-1 achterstand worden gerepareerd. Daar kunnen ze de Groningse dribbelaar – maker van zeventien goals dit seizoen – goed bij gebruiken. Hij zal de gaatjes moeten vinden in de Portugese verdedigingsmuur.

Bayern München heeft het volledig aan zichzelf te wijten dat het er zo slecht voorstaat na het eerste duel in de kwartfinales van de Champions League. Onderschatting bij Bayern werd gisteren afgestraft in Estádio do Dragão in Porto.

Door geblunder achterin stond de ploeg – waar naast Robben nog meer sterspelers ontbraken – al na tien minuten met 2-0 achter. De Spanjaard Xabi Alonso verspeelde kort na de aftrap als een pupil de bal aan de Colombiaanse spits Jackson Martínez. Doelman Manuel Neuer gleed te onbesuisd in: strafschop Porto, benut door de Portugees Ricardo Quaresma.

Bayern oogde nonchalant en kwetsbaar. Even later leed verdediger Dante knullig balverlies, het slippertje werd afgemaakt door Quaresma. Weer hij, de beul van Bayern.

De Duitse recordkampioen kwam in het spectaculaire duel via de Spanjaard Thiago Alcántara terug. Maar na rust werd de marge weer teruggebracht naar twee doelpunten: de razendsnelle plaaggeest Jackson Martínez maakte de 3-1. Met verdedigend paniekvoetbal sleepte Porto – waar Bruno Martins Indi de hele wedstrijd speelde – de zege in de slotfase binnen.

Opvallend was de kalmte bij Bayern na de pijnlijke nederlaag. Aanvoerder Philipp Lahm ziet nog genoeg perspectief voor de return dinsdag. „We hebben nog hoop. Het is mogelijk om thuis met 2-0 te winnen, dat hebben we vaker gedaan.” En voorzitter Karl-Heinz Rummenigge maakte zijn spelers amper verwijten. „Ik ben niet van plan om de ploeg nu uitgebreid te bekritiseren.”

Bayern won de Champions League in 2013. Maar vorig seizoen werd de ploeg van coach Pep Guardiola in de halve finales vernederd door de latere toernooiwinnaar Real Madrid: over twee wedstrijden werd het 5-0. In de Duitse competitie domineert Bayern de titelstrijd. Het kampioenschap kan binnenkort al gevierd worden, de club staat met nog zes wedstrijden te spelen tien punten los van nummer twee VfL Wolfsburg.

Barcelona slaat toe

De oude club van Guardiola, FC Barcelona, had gisteren een makkelijke avond in Parijs. De bezoekers legden Paris Saint-Germain op de pijnbank: 1-3. Door de grote uitzege is Barcelona al vrijwel zeker van plaatsing voor de halve finales. De return is volgende week dinsdag in stadion Camp Nou.

De Uruguayaanse aanvaller Luis Suárez was gisteren in Parc des Princes de messcherpe afmaker bij Barça. De Catalaanse club kwam op voorsprong door de Braziliaan Neymar, na een enorme dekkingsfout van de Nederlandse international Gregory van der Wiel.

Na rust was het tijd voor de grote Suárez-show. Eerst scoort hij struikelend tussen drie verdedigers in. Even later speelt hij de bal speels door de benen van David Luiz om het vervolgens prachtig af te maken met een krullend schot in de rechterkruising. In de slotfase redt PSG nog de eer: een schot van Van der Wiel wordt van richting veranderd door Barça-verdediger Jérémy Mathieu, die het doelpunt op zijn naam krijgt.

Enige positieve vooruitzicht voor PSG is dat topspeler Zlatan Ibrahimovic er volgende week in Catalonië weer bij is na een schorsing.