Amsterdam geeft fietsers ruim baan

Fietsers bij de fietspassage onder het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto ANP/Catrinus van der Veer

Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte in het centrum van Amsterdam. Dit gaat ten koste van het autoverkeer en parkeerplekken op straat. Dat blijkt uit plannen die verkeerswethouder Pieter Litjens (VVD) vanmorgen presenteerde.

Met vijftig maatregelen hoopt het college van B en W de toegenomen en toenemende drukte in met name de binnenstad van Amsterdam op te vangen. “Hoe meer het gebied verstedelijkt is”, zei Litjens in een toelichting, “des te logischer om meer ruimte te geven aan fiets en voetganger.” Het betekent dat er routes voor fiets en openbaar vervoer worden ingericht. Voor de auto worden meer parkeerplaatsen ondergronds ingericht. Litjens maakt plannen voor acht ondergrondse parkeergarages. Daar is 350 à 400 miljoen euro voor nodig, schat hij.

Negen straatjes autovrij

Een van de opvallendste maatregelen is dat bij wijze van proef de zogenoemde Negen Straatjes, winkelgebied bij uitstek in de grachtengordel, in op zaterdag autovrij worden gemaakt. Slaagt de proef, dan blijft het zo.

Litjens, gevraagd naar het feit dat uitgerekend een VVD-bestuurder maatregelen neemt die zouden kunnen worden uitgelegd als ‘autootje pesten’, onderstreept dat ook de automobilist zou moeten profiteren van de maatregelen. “De doorstroming wordt beter. Automobilisten hebben er ook niks aan als ze twintig minuten achter elkaar aan sukkelen door steegjes.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Fietsers in Amsterdam blijven het meest kwetsbaar (€).

    • Bas Blokker