Aanklacht Valkenburgse zedenzaak afgezwakt

Exterieur van Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje het slachtoffer zou zijn geworden van een loverboy. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak heeft het meisje van 16 met wie tientallen mannen betaalde seks hebben gehad niet daartoe gedwongen. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen hem flink afgezwakt meldt dagblad De Limburger. De man wordt alleen nog vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie.

De man moest zich aanvankelijk ook voor drie andere feiten voor de rechter verantwoorden. Zo was hem in eerste instantie ten laste gelegd dat hij het meisje onder dreiging met geweld tot prostitutie had gedwongen. Maar die aanklacht heeft het Openbaar Ministerie laten vallen.

Geschrapt

De aanklager zal de 21-jarige A. ook niet vervolgen voor het opzettelijk aanwezig zijn bij de ontucht van volwassen mannen met een minderjarige. Tevens is het huisvesten van het meisje en het onttrekken van haar aan het ouderlijk gezag van de dagvaarding geschrapt.

TACHTIG MANNEN VERDACHT

Bij een inval in een hotel in Valkenburg werd vorig jaar in december een 16-jarig meisje gevonden dat als vermist was opgegeven. Zij had op dat moment seks met een klant. De vermeende 21-jarige loverboy zat op het toilet en werd tijdens de inval aangehouden. Uit onderzoek naar telefoongegevens en in de hotelkamer aangetroffen condooms kreeg het OM tachtig mannen in het vizier die seks zouden hebben gehad met het meisje. Twee verdachten in de zaak hebben zelfmoord gepleegd.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Verdacht van seks met een 16-jarig meisje – en toen werden ze bang’(€)

    • Maarten Back