OM eist lagere celstraffen in hoger beroep Havenschandaal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen Joep van den Nieuwenhuyzen en Willem Scholten respectievelijk vijf en 2,5 jaar cel geëist. De eisen tegen Scholten en Van den Nieuwenhuizen zijn een half jaar lager dan eerdere eisen in de Rotterdamse rechtbank.

Joep van den Nieuwenhuyzen arriveert bij het Hof in Den Haag voor een eerdere zitting. Foto: ANP / Jerry Lampen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen en oud-havendirecteur Willem Scholten respectievelijk vijf en 2,5 jaar cel geëist.

De eisen tegen Scholten en Van den Nieuwenhuizen zijn een half jaar lager dan eerdere eisen in de Rotterdamse rechtbank. De derde verdachte, een voormalig boekhouder van RDM, hoorde twee maanden cel tegen zich eisen.

Garantstelling in ruil voor een appartement

De drie staan terecht vanwege hun rol in een complexe strafzaak, die sinds 2004 bekend staat als het Havenschandaal. Tussen 1999 en 2004 zou Van den Nieuwenhuyzen als topman van industrieel concern RDM Scholten hebben omgekocht. Volgens het OM stelde Scholten zich als toenmalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam garant voor bankleningen van ruim 180 miljoen euro aan RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen.

In ruil voor de garantstellingen ontving Scholten volgens het OM 1,2 miljoen euro op zijn Zwitserse bankrekening, plus onbeperkt gebruik van Van den Nieuwenhuyzens appartement in Antwerpen.

Voor NRC volgt redacteur Philip de Witt Wijnen de zaak.

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen OM vreest vluchtgevaar want vraagt directe gevangenneming als Hof Scholten en vd Nieuwenhuyzen tot celstraf veroordeelt. #havenschandaal

Volgende week dinsdag begint de verdediging aan haar pleidooi, het is nog niet bekend wanneer de uitspraak is van het hoger beroep.

Lees ook: Was die 183 miljoen voor RDM wel of geen havenonderonsje? (€), ‘Ex-havenbaas Scholten nu ook berecht voor witwassen’ (€), en ‘Joep van den Nieuwenhuyzen deed wél veel fout’

    • Sjoerd Klumpenaar