Politiek

Zo word je de lievelingsfreelancer van iedere baas

Steeds meer starters zijn zzp’er. Als je eenmaal je eerste grote opdrachtgever binnen hebt, hoe werk je dan zo succesvol mogelijk? 8 tips van ervaren freelancers.

1. Leer elkaar zo snel mogelijk kennen

Je bent uit een enorme poel met zzp’ers gekozen om de opdracht te doen. Zorg dat je zo snel mogelijk persoonlijk kennismaakt, vindt Alexandra Smith (40). Ze is freelance tekstschrijver en auteur van het boek over zzp’en: 100 dagen dankbaarheid. “Ik werd benaderd door een opdrachtgever en het was al bijna zeker dat ik de opdracht kreeg. Toch stel ik dan aan de telefoon voor om even langs te komen.” En dan zo snel mogelijk, niet pas twee weken later.

“Ze moeten je een opdracht gunnen. En als ze weten wie je bent, en er is een persoonlijke klik, dan gaat dat makkelijker.”

2. Maak de verwachtingen concreet

Je hebt uitgelegd gekregen wat de opdracht is, en vervolgens ga je aan het werk. Het lijkt lekker duidelijk, maar vaak is het toch niet zo. Claire van der Hall (31) is freelance pr-specialist in de evenementensector. “Toen ik net bezig was, werd ik door een festival ingehuurd om persberichten te versturen. Het werd goed opgepikt door journalisten, dus ik was er trots op. Maar mijn opdrachtgever had niet begrepen dat niet iedereen zo’n persbericht overneemt, dus zij vonden het een teleurstellend resultaat.” Zorg dus dat je allebei goed weet wat de opdracht in gaat houden.

3. Schrijf alles op, houd alles bij

Mariëtte de Jong (50) is freelance personal assistent. “Ik neem bij elke nieuwe opdrachtgever een schrijfblok mee. Daar schrijf ik alles in op: namen, telefoonnummers, de dagen dat collega’s wel of niet werken. Het is irritant voor de opdrachtgever als je zulke zaken telkens moet vragen.” Tegelijkertijd is het een naslagwerk voor haarzelf.

“Ik schrijf elke dag even kort op wat ik heb gedaan. Dat is ook fijn als ik met de opdrachtgever bespreek hoe het gaat: ik kan concreet vertellen wat ik allemaal heb gedaan.”

4. Schat je rol in het grote geheel

Je wordt meestal ingehuurd om een bepaalde taak te doen. Toch loont het om uit te vissen hoe het totale project in elkaar steekt waarvoor je bent ingehuurd. Wat is het budget? Wie doen nog meer dezelfde taken als jij? Wie is de eindverantwoordelijke? Als je dit allemaal uitzoekt, kun je nog beter inschatten wat ze van je verwachten.

5. Wees die frisse wind, voeg iets toe

Werknemers zitten vaak al jaren op hun plek, en als zzp’er kom jij van ‘buiten’. Van den Boomen: “Zorg dat mensen het leuk vinden als je langskomt. Als zzp’er heb je een frisse en open kijk op zaken. Laat dat dan ook merken.”

6. Verken het territorium

Word je door een bank ingehuurd, zal je niet snel in spijkerbroek aan komen. Maar je ‘aanpassen aan de bedrijfscultuur’ zit ook in subtielere details. Van den Boomen:

“Je hoeft niet precies hetzelfde te doen als je nieuwe collega’s, maar ben je bewust dat je met elke beslissing een keuze maakt. Als iedereen in de kantine gaat lunchen, maak je een statement door zelf achter je bureau te blijven eten.”

7. Sla niet door in netwerken: blijf jezelf

Wie wil, kan als zzp’er ongelofelijk veel borrels af en eindeloos veel ‘kopjes koffie drinken’. Alexandra Smith: “Het is gewoon heel goed om in het vizier van je opdrachtgever te blijven.” Heb een verhaaltje klaar over wie je bent. “Ik probeer dat zo weinig mogelijk op een pitch te laten lijken, daar prikken mensen zo doorheen. Ik vertel gewoon enthousiast in twee zinnen over wat ik doe en probeer ze nieuwsgierig te maken.”

8. Houd vast aan je eigen tarief

De opdracht is binnen, alleen… niemand heeft het nog over tarieven gehad. Smith: “Ik raad altijd af om te beginnen met een laag tarief.” Je tarief aanpassen is lastiger dan gewoon gelijk goed beginnen, merkte ze. “Ik heb een tijdje voor een net startende klant een lager tarief gehad. Maar zijn zaak kwam maar niet van de grond, dus was ik drie jaar later nog steeds voor dat tarief aan het werk. Ja, dat werkt niet. Dan ga je je bezwaard voelen meer geld te vragen.” Wat zij dan doet? “Afscheid nemen en verder kijken.”