Weer duizenden migranten op Italiaanse kust - 10.000 in paar dagen

Opnieuw zijn duizenden vluchtelingen vandaag per boot aangekomen in Italië. Volgens persbureau AP maakten van vrijdag tot en met woensdag al 10.000 vluchtelingen de oversteek van Noord-Afrika naar Europa.

Migranten die gered zijn, komen aan in de haven van Corigliano in Italië. Foto EPA / Francesco Arena

Opnieuw zijn duizenden vluchtelingen vandaag per boot aangekomen in Italië. Dat meldt persbureau AP. Volgens het Rode Kruis kwamen er van vrijdag tot en met maandag al zo’n 7000 migranten aan, en dinsdag en woensdag maakten nog eens 3500 vluchtelingen de oversteek van Noord-Afrika naar Europa.

Volgens AP zijn er nog zeker 400 migranten als vermist opgegeven. Aanleiding voor de plotselinge vloedgolf van migranten is het mooie weer dat de vluchtelingen verleidt om de oversteek te wagen. Onder hen zijn veel kinderen.

Kustwacht redt migranten, maar vindt ook doden

De afgelopen dagen zijn zeker tien mensen om het leven gekomen bij de vluchtpogingen. Italië vreest echter, nadat de kustwacht zondag 144 migranten redde van een schipbreuk, voor vele honderden doden. De boot had namelijk plek voor meer mensen en smokkelaars laden hun boten doorgaans zo vol mogelijk.

Eergisteren werden volgens het Italiaanse persbureau ANSA 1.358 mensen gered en gisternacht bracht de kustwacht in totaal 1.169 vluchtelingen binnen in Palermo. Zij waren opgepikt op verschillende locaties in het Kanaal van Sicilië, waar de afstand tussen Tunesië en het Italiaanse eiland “slechts 150 kilometer” is.

Forse stijging aantal vluchtelingen

De bootvluchtelingen komen uit Eritrea, Ethiopië, Somalië, Gambia, Mali en Ivoorkust. Ook enkele Syrische vluchtelingen zijn aangetroffen.

De migranten vertrekken van de Afrikaanse kust richting Italië, om vaak van daaruit verder Europa in te trekken.

Volgens AP zijn in 2014 zo’n 280.000 mensen illegaal de EU binnengekomen. Dat is een stijging van 138 procent ten opzichte van 2013. De Internationale Organisatie voor Migratie heeft berekend dat vorig jaar ten minste 3.279 mensen zijn overleden in de Mediterraanse Zee.

    • Carlijn Vis