Vijf bezetters Maagdenhuis in vreemdelingendetentie

ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis.
ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis. Foto Remko de Waal

Vijf bezetters die zijn aangehouden bij de ontruiming van het Maagdenhuis zitten in vreemdelingendetentie, omdat hun identiteit nog niet vaststaat. De advocaten van de vijf zijn daarover ontstemd. “Ze hebben onmiskenbaar de Nederlandse nationaliteit”, zegt Willem Jebbink. “Dit is misbruik van het vreemdelingenrecht. Het is verbazingwekkend hoe de politie met staatsburgers omgaat.”

Update 16.01 uur: Drie studenten zijn vanmiddag vrijgelaten nadat ze alsnog hun identiteit bekend hebben gemaakt. Twee anderen zitten nog vast.

De vijf werden zaterdag aangehouden bij de ontruiming van het Maagdenhuis, het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam dat ruim zes weken werd bezet uit protest tegen het bestuur. Advocaat Michiel Kuyp heeft “de zeer stellige indruk” dat allen studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn. “Ik kan ontkrachten dat het beroepskrakers zijn.” Anderen uit het Amsterdamse studentenprotest bevestigen dat de vijf Nederlandse studenten zijn.

Geen vaste procedure

De Amsterdamse politie geeft geen verdere informatie over de vijf. Een woordvoerder zegt wel dat het geen vaste procedure is arrestanten over te dragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst als ze blijven weigeren hun identiteit te geven.