Van Miltenburg ‘ploetert voort’ - vervolggesprek nodig met Voortman

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg staat samen met GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks de pers te woord nadat het drietal een gesprek heeft gehad. Foto ANP / Martijn Beekman

Het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, betreurt de wijze waarop de reputatie van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman de afgelopen maanden is geschaad. Dat schrijft het presidium in een brief aan Voortman, na urenlang beraad achter gesloten deuren.

Voortman had opheldering geëist over de verdachtmakingen aan haar adres rond het uitlekken van gegevens bij de benoeming van een nieuwe Nationale ombudsman. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek dat Voortman het lek niet geweest kon zijn. In haar brief roept ze de vraag op of moedwillig onjuiste aangifte is gedaan. Ook stelt zij vragen over details van een gesprek tussen haar en Van Miltenburg die in De Telegraaf terechtkwamen.

Vervolggesprek nodig

Het Kamerbestuur schrijft dat een vervolggesprek tussen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en Voortman nodig is om alle vragen van Voortman te beantwoorden.

“Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te komen.”

Het Kamerbestuur onderstreept nogmaals dat de keuze om Voortman aan een onderzoek te onderwerpen louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche is. Het presidium besloot in juni vorig jaar aangifte te doen; niet tegen Voortman specifiek maar wegens het strafbare feit van lekken. Van Miltenburg sprak met Kamerleden die mogelijk hadden gelekt. Voortman gaf daarin aan dat zij over tegenkandidaten met fractiegenoten had gesproken. Details over het gesprek van de voorzitter met Voortman lekten vervolgens uit naar De Telegraaf. In reactie daarop werd Voortman geschorst door GroenLinks.

‘Lastig op te lossen voor Van Miltenburg’

Het zal heel moeilijk worden voor Van Miltenburg om dit conflict met Voortman uit de wereld te helpen, zegt onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus.

“Ze ploetert voort. Van Miltenburgs positie is zo verzwakt dat ook in haar eigen VVD-fractie wordt gezegd dat zij is gewogen en te licht bevonden. Maar dat alleen zijzelf een einde aan haar lijden kan maken.”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Van Miltenburg mag gesprek met Voortman voortzetten. Dit na slechts zes uur overleg in presidium. Je kunt niet zeggen dat ze dit afraffelen

Voortman wil het gesprek graag aangaan

Nog niet al haar vragen zijn beantwoord, maar Voortman is “al wel blij met de opheldering die er nu is. Dat is een goede eerste stap”, aldus Voortman tegenover ANP. Vrijdag spreken Voortman en Van Miltenburg verder.

Ondanks dat het Kamerbestuur vanavond een aantal documenten over de sollicitatieprocedure openbaarde, heeft Voortman nog wel vragen.

“Zoals hoe mijn naam bij De Telegraaf terecht is gekomen. En hoe zit het met die twee lijstjes waardoor eigenlijk al duidelijk was dat ik het niet gedaan kon hebben. De voorzitter heeft me uitgenodigd om verder te spreken en op die uitnodiging ga ik heel graag in.”

Tijdlijn

Bekijk hieronder de tijdlijn van affaires rond Van Miltenburg (gemaakt in samenwerking met politiek redacteur Emilie van Outeren):

    • Marije Willems