Uitgeprocedeerde asielzoekers ‘verhuizen’ naar Vondelpark

Een asielzoeker afkomstig uit de ontruimde Vluchtgarage kijkt vanuit zijn tent op een bouwterrein in de Pijp. Foto ANP / Remko de Waal

De groep van ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag na de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam op straat kwam te staan, neemt vanavond zijn intrek in het Vondelpark.

Sympathisanten zorgen voor eten en drinken. Het is nog niet bekend of de groep ook van plan is daar te overnachten, meldde een woordvoerder.

Demonstratie bij Immigratie- en Naturalisatiedienst

Vandaag trokken de uitgeprocedeerden, net als de dagen daarvoor, demonstrerend door de stad. Ze hielden zich onder meer op voor het pand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Stadhouderskade. Later vertrekken ze naar het Vondelpark om daar hun tenten op te slaan.

Het opzetten van tenten en slapen in de openbare ruimte is volgens de gemeente Amsterdam niet toegestaan in de stad.

De nacht van maandag op dinsdag bracht de groep door in een provisorisch tentenkamp in de Pijp. De nacht daarop kregen ze onderdak in krakersbolwerk Vrankrijk, maar ook dat was slechts een oplossing voor één nacht. De woordvoerder zei:

“We hebben op dit moment nul opties.”

Twee locaties voor vluchtelingen

Op twee locaties in de stad kunnen de rondzwervende vluchtelingen terecht voor een warme maaltijd, een douche, een slaapplek en een ontbijt (de bed-, bad- en broodvoorziening). In totaal maken 76 uitgeprocedeerde asielzoekers daar momenteel gebruik van. De rest weigert de opvang, omdat ze er alleen tussen 17.00 en 09.00 uur terechtkunnen.

De actiegroep Wij zijn hier reageerde verheugd op de uitspraak vandaag van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa. Dat oordeelde dat Nederland Europese regels heeft overtreden bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Dergelijke volwassenen zonder papieren hebben recht op voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood).

“Het is een grote steun. Wij roepen Nederland op om de uitspraak van het comité onverwijld, loyaal en in zijn geheel uit te voeren.”

Volgens de woordvoerder blijkt uit de uitspraak niet dat de opvang alleen ‘s nachts geboden moet worden.

“De staatssecretaris mag aanwijzen waar dat staat. En als dat niet lukt, hopen we dat het elke ochtend uit hun onderdak zetten van onuitzetbare vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam nu ophoudt.”

Amsterdam vaart zijn eigen koers door opvanglocaties voor daklozen ook open te stellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

    • Alex van der Hulst