Trofie con Salsa di Erbe e Noci

illustratie jet peters

Trofie zijn kleine deegspiraaltjes, een soort minifusilli. Deze specialiteit uit Ligurië wordt ter plaatse vaak met pesto alla genovese gegeten. Om zelf verse pasta te maken heb je geen pastamachine nodig, alleen een glad aanrecht, een deegroller en een scherp mes. En vooruit, een beetje geduld. Antonio Carluccio laat in zijn pastaboek zien hoe je fusilli met de hand maakt door ze om een dikke breinaald te wikkelen. Bij de kleinere trofie zal dat dan wel een haaknaald zijn. Dat lijkt me een leuk zondagmiddagproject, eventueel met hulp van behendige kindervingertjes. Gelukkig zijn trofie in Nederland ook kant-en-klaar (o.a. via internet) in gedroogde vorm te koop. Dan staat dit heerlijke pastagerecht in een kwartiertje op tafel en is het geschikt voor een doordeweekse dag.

    • Janneke Vreugdenhil