Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Tinder in de jaren ’80? Dat zou er zo uitzien (plus interview met de maker)

Screenshot SquirrelMonkeyCom

Tinderen in de jaren tachtig? Dat zou gaan met een floppydisk, een papieren registratieformulier (met foto) en een gezonde dosis foute achtergrondmuziek. En op Wikipedia zou de zoekterm Paris Hilton nog gewoon verwijzen naar een hotel in Parijs.

Al een aantal jaar maakt Jo Luijten, een Nederlander in de VS, filmpjes over hoe allerlei sociale media er in de jaren tachtig uit hadden gezien. Of waarom ze simpelweg niet hadden kunnen bestaan (zoals Spotify). De animaties, die hij onder de naam SquirrelMonkeyCom op YouTube zet, zijn ultiem ‘retro’. De geluidseffecten, stemmen en achtergrondmuziekjes lijken net écht uit die tijd. Een interview.

Hoe kwam je erop dit soort retro filmpjes te maken?

Oude afleveringen van Chriet Titulaer’s Wondere Wereld en de BBC-serie Look Around You vormen mijn inspiratiebronnen. Na het zien van deze televisieprogramma’s maakte ik in 2012 voor de lol enkele retrofilmpjes. Nadat ik ze op Youtube had gezet, belde een Wired-journalist mij op voor een interview. Ik kreeg veel media-aandacht en voor ik het wist had ik miljoenen views op mijn kanaal.

Waarom hou je zo van retro?

Het is een vlucht naar een schijnverleden, een tijd waarin alles simpel en beter leek te zijn.
Mensen met nostalgische gevoelens focussen alleen op de positieve aspecten van het verleden. Ik vind het bijvoorbeeld een prachtige gedachte dat ik als kind bij een computerspel in een groen blokje met drie zwarte pixels een wild plutoniummonster met drie ogen zag, maar eigenlijk waren het gewoon beroerde primitieve flutgraphics.

Ik gebruik voor de graphics en het geluid MS-DOS-software zoals QuickBASIC en Autodesk Animator. Vervolgens monteer ik het geheel en geef ik het een VHS-effect. Mijn vrouw spreekt de voice-over in.

Moet je voor deze moderne technologie echt in de VS wonen?

Nee, de liefde bracht mij hier. Ik ben getrouwd met een Amerikaanse actrice. In Nederland werkte ik als webredacteur en informatiespecialist voor het Veteraneninstituut.

Zijn er nog andere projecten waar je aan werkt?

Ik ben op zoek naar een baan en ik ben bezig met het opzetten van de politiekvrije van-alles-en-nog-wat-website The Bacon Post. We zijn nog op zoek naar een technische man of vrouw die de blog met ons wil opzetten. Verder ben ik een videoclip aan het maken voor de Nederlandse muzikant Alan Lauris. Binnenkort neem ik voor een charitatieve instelling in Los Angeles een promofilmpje op.

Wat is het verschil tussen de VS en Nederland?

Amerikanen uiten meer emoties dan Nederlanders. Nederlanders vatten dit vaak ten onrechte op als theatraal gedrag. Je ziet wel eens iemand op televisie die een miljoen wint. Amerikanen gillen en springen dan enthousiast terwijl een Nederlander in zo’n geval zich inhoudt: “Nou, kunnen we eindelijk die keuken kopen, hè Truus?”