SpaceX verliest weer een slag in de space race

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De nieuwste lancering van de Falcon 9-raket van SpaceX was een gemengd succes, meldt CNN. Hoewel het vrachtschip dat eraan zat op dit moment veilig op weg is naar het Internationale Ruimtestation ISS, mislukte de landing van de raket.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk Ascent successful. Dragon enroute to Space Station. Rocket landed on droneship, but too hard for survival.
Twitter avatar elonmusk Elon Musk Looks like Falcon landed fine, but excess lateral velocity caused it to tip over post landing http://t.co/eJWzN6KSJa

Het was de tweede keer dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van ondernemer Elon Musk, de Falcon 9 gebruikte en de landing op een schip op zee mislukte. De eerste keer ontplofte de raket.

De sleutel tot succes voor SpaceX is de veilige landing van de rakettrap. Dat bewijst namelijk het nut van de Falcon 9. Deze herbruikbare raket moet ruimteverkeer goedkoper maken omdat er niet voor elke lancering een nieuwe raket gebouwd hoeft te worden. Musk op de website van SpaceX:

“If one can figure out how to effectively reuse rockets just like airplanes, the cost of access to space will be reduced by as much as a factor of a hundred. A fully reusable vehicle has never been done before. That really is the fundamental breakthrough needed to revolutionize access to space.”

SpaceX aast op een overheidscontract van het Pentagon voor de lancering van satellieten. Dat heeft een joint venture van Boeing en Lockheed op dit moment nog in handen. Ondanks dat deze onder druk staat van het Amerikaanse Congres, lijkt SpaceX nog altijd niet de space race te winnen.

Kan deze fusie Nokia succes brengen?

Nokia onderhandelt over de overname van Alcatel-Lucent. Volgens Techcrunch draait deze transactie om het in handen krijgen van de felbegeerde know how van 5G netwerken van de Franse concurrent.

Niemand heeft nog een werkend - en supersnel - 5G-telefoonnetwerk gebouwd, benadrukt de techsite. Maar Alcatel-Lucent zou in het bezit zijn van hele belangrijke patenten, en die kunnen Nokia weer op de kaart zetten als speler in de telecommarkt.

The Wall Street Journal denkt trouwens dat Nokia ook zonder 5G-netwerk erg goed op weg is met de overname van Alcatel-Lucent. Het samengaan van de twee bedrijven zou het op gelijke voet zetten met marktleider Ericsson en hen beter positioneren tegen het snelgroeiende Chinese Huawei Technologies.

Wapens bij Wal-Mart blijven een zaak van Wal-Mart

Wal-Mart hoeft niet te luisteren naar aandeelhouders die willen dat de winkelketen de verkoop semi-automatische wapens en andere controversiële producenten herziet, schrijft The Wall Street Journal. Dat bepaalde een hof van beroep vannacht.

Aandeelhouder Trinity Church in New York, de kerk bij Wall Street, wilde dat tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering naar de verkoop van wapens gekeken zou worden. Wal-Mart zag dat niet zitten aangezien het al voldoet aan de wettelijke verplichtingen en ook aan eisen van de toezichthouder, de Securities and Exchange Commission.

De zaak rondom Trinity Church gezien wordt als controversieel, observeert The wall Street Journal. Maar waar bedrijven vooral op zullen letten is hoe de uitspraak de positie en eisen van aandeelhouders zal treffen. Veel ondernemingen staan onder druk van activistische investeerders en aandeelhouders die de bedrijfsvoering willen beïnvloeden, door splitsingen of overnames te forceren.

    • Hans Klis