‘Sancties tegen Rusland blijven tot akkoord Minsk is uitgevoerd’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, bij de persconferentie van de G7-bijeenkomst. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

De westerse sancties tegen Rusland blijven in stand totdat het eerder afgesproken vredesakkoord in Minsk volledig is uitgevoerd. De ministers van Buitenlandse Zaken in de G7 hebben dat vandaag in Lübeck gezegd.

Op 12 februari werd in Minsk een vredesakkoord gesloten over Oekraïne. De partijen beloofden een staakt-het-vuren, wapens zouden uit de frontlinie worden weggehaald en Rusland moest de soevereiniteit van Oekraïne garanderen.

In een gezamenlijke verklaring stelden de ministers van de G7:

“Sancties zijn geen doel op zich; de duur is verbonden aan de volledige uitvoering van het akkoord in Minsk en respect voor de soevereiniteit van Oekraïne.”

Sancties nog in stand

De economische sancties houden in dat bepaalde Russen geen reisvisa meer krijgen en dat hun buitenlandse tegoeden zijn bevroren, dat laatste geldt ook voor enkele Russische instanties.

De ministers riepen op tot verdere en snellere uitvoering van het akkoord. Volgens de verklaring moet Rusland gebruik maken van zijn “aanzienlijke invloed” op de separatisten.

Als onderdeel van de sancties wordt Rusland ook niet uitgenodigd bij de vergaderingen van de G7. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei in een persconferentie te hopen dat Rusland snel weer deelneemt.

“Het is niet mijn doel, of dat van iemand anders, om een beleid te voeren van uitsluiting of isolement van Rusland. We zouden graag omstandigheden hebben waarin Rusland wederom deel kan nemen aan de G8.”

    • Alex van der Hulst