Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter verbiedt actie van politiebonden bij cybertop

De vakbondsacties van politiepersoneel tijdens de internationale Cybertop de komende twee dagen in Den Haag morgen mogen niet doorgaan. Dat heeft de rechter zojuist bepaald in een door de politieleiding en Nederlandse staat aangespannen kort geding.

Een groep politiemensen op het Malieveld, tijdens een eerdere actie voor een betere cao.
Een groep politiemensen op het Malieveld, tijdens een eerdere actie voor een betere cao. Foto: ANP / Martijn Beekman

De vakbondsacties van politiepersoneel tijdens de internationale cybertop de komende twee dagen in Den Haag morgen mogen niet doorgaan. Dat heeft de rechter zojuist bepaald in een door de politieleiding en Nederlandse staat aangespannen kort geding.

NRC-redacteur Marcel Haenen was gisteren bij de zitting van het kort geding aanwezig. Hij twitterde zojuist:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Politiebonden mogen geen acties voeren voor een beter CAO tijdens cybertop in Den Haag, aldus Haagse rechtbank na kort geding.

Tijdens de de internationale conferentie over cyberveiligheid Global Conference on Cyberspace (GCCS) wilden de bonden collega’s terugroepen voor het bijwonen van vakbondsbijeenkomsten. Tijdens de zitting gisteren betoogde de staat dit tot “onnavolgbare veiligheidsrisico’s” zou leiden.

De rechtbank gaat daarin mee. Die zei vanochtend dat de acties “onrechtmatig” zijn en bepaalde dat de bonden hun leden moeten oproepen niet mee te doen.

De politiebonden hadden hun collega’s die tijdens de cybertop morgen aan het werk moeten, opgeroepen om naar een vakbondsbijeenkomst te komen tussen 9.00 en 11.00 uur en ‘s avonds tussen 18.00 en 20.00 uur. De Nederlandse Politiebond schreef gisteren:

“Inclusief de reistijd naar en van de bijeenkomsten zorgt dit voor werkonderbrekingen van drie uur, die grote gevolgen hebben voor het vervoer van de deelnemers aan de top naar de vergaderlocaties.”

De conferentie wordt bijgewoond door zo’n 1.400 mensen onder wie 26 hoogwaardigheidsbekleders die extra bewaking behoeven. Er worden duizend agenten ingezet om hun veiligheid te garanderen.

De politiebonden wezen er in de rechtbank op dat ook de politie een stakingsrecht heeft. Acties kunnen leiden tot overlast maar dat mag geen reden zijn ze te verbieden, aldus de bonden. De bonden stelden voor dat het programma van de cybertop zou worden aangepast zodat er ook minder agenten nodig waren voor de beveiliging. Volgens de staat kan dit niet.

Cao

De vakbonden voeren sinds vorige maand acties voor een betere cao. De afgelopen weken werden onder meer sireneacties georganiseerd en reden er politiewagens in colonne langzaam over de snelweg. Op 8 april werd een grote demonstratie gehouden op het Malieveld.

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Vakbond ACP verklaarde gisteren nog dat de onderhandelingen met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) muurvast zitten. De bonden hadden gehoopt met de acties bij de cybertop de minister tot actie te kunnen dwingen.

De bonden hebben teleurgesteld gereageerd op de uitspraak. Ze gaan nu nieuwe acties bedenken:

Twitter avatar GerritvdKamp Gerrit van de Kamp #caopolitie #onzepolitie uitspraak rechter laat zien hoe beperkt grondrecht voor collectieve acties kan worden gebruikt nieuwe acties volgen