Gaskraan Loppersum bijna helemaal dicht

De gaskraan in het gasveld onder het Groningse Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken gisteravond aan persbureau ANP weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State. In en rond Loppersum mag alleen nog gas worden gewonnen „als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schreef de Raad van State in een voorlopige uitspraak. De bestuursrechter ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, „omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Valt de gaswinning in Groningen stil, dan hebben 11 miljoen Europese huishoudens een probleem.

    • NRC