PvdA steunt omgekeerde bewijslast bij schade door gaswinning

PvdA-Kamerlid Jan Vos tijdens het Tweede Kamerdebat gaswinning in Groningen. Foto: ANP / Martijn Beekman

De PvdA is voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning. Daarmee lijkt zich voor dit plan in de Tweede Kamer een meerderheid af te tekenen.

PvdA nu wel voor omgekeerde bewijslast

Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat er voortaan gebruik wordt gemaakt van ‘omgekeerde bewijslast’: in plaats van dat gedupeerden moeten aantonen dat de geclaimde schade het gevolg is van bevingen, moet de NAM straks bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.

VVD-Kamerlid André Bosman is „niet enthousiast” over het plan. Toch lijkt er een Kamermeerderheid te zijn voor het voorstel van Vos: SP, PVV, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn vóór, CDA en D66 vermoedelijk ook. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) is géén voorstander van het plan. Morgen vergadert de Tweede Kamer erover.

Vorig jaar diende de Partij voor de Dieren een soortgelijke motie in, maar die werd verworpen. Steun was er toen van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren. PvdA steunde de motie niet.

Update 19.00 uur: NAM tegen plan omgekeerde bewijslast
De NAM blijft schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen compenseren, maar ziet geen noodzaak om omkering van bewijslast toe te passen voor de schadeafhandeling. Dat liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij vanavond weten aan ANP. De NAM vindt dat de huidige regeling voldoet.

“Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade is ontstaan door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelf gekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen.”

Advies CVW: sloop 43 woningen in Loppersum

Behalve de kwestie van hoe schadegevallen dienen te worden afgewikkeld, is er ook discussie over de vraag hoe de veiligheid van de bewoners in het aardbevingsgebied gewaarborgd dient te worden. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) publiceerde vandaag het advies om 43 woningen in het Groningse Loppersum te slopen. Woningen aan de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest zijn niet aardbevingsbestendig, zo blijkt uit onderzoek.

De bewoners zijn gisteren tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd. Zij mogen nu kiezen tussen nieuwbouw of het laten verstevigen van hun huis. Het CVW adviseert nieuwbouw, verstevigen is volgens de organisatie “een zeer ingrijpende en langdurige operatie”.

Het gaat om de zogeheten Jarino-woningen, gebouwd in de jaren 70 door de gelijknamige firma. Vergelijkbare woningen staan ook in Winsum, Bedum en Ten Boer. Een deel van die woningen is eerder al met spoed in de stutten gezet. Op verzoek van de bewoners van de huizen in Loppersum zijn daarna ook hun woningen op het oog geïnspecteerd. In januari liet de NAM weten dat de huizen veilig waren. De bewoners drongen aan op vervolgonderzoek waar nu dus uit blijkt dat de woningen tijdens zwaardere bevingen niet veilig zijn.

Gisteren bepaalde de Raad van State dat in Loppersum alleen nog gas mag worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”. Uit de gasputten rond Loppersum wordt jaarlijks 3 miljard kuub gas gewonnen. Dat is ongeveer zeven procent van de totale gaswinning in het Groningerveld.

    • Eva de Valk