Kamerbestuur bijeen over conflict Van Miltenburg - ‘positie verzwakt’

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Het presidium van de Tweede Kamer is opnieuw bijeengekomen in de kamer van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg om verder te spreken over het conflict tussen haar en Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks). De vraag is of Van Miltenburg de steun krijgt van haar partijgenoten van de VVD.

Update 17:23 uur. René Moerland, chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad, meldt vanuit Den Haag dat het presidium opnieuw bijeengekomen is in de kamer van Kamervoorzitter Van Miltenburg om verder te praten over het conflict.

De positie van Van Miltenburg is sterk verzwakt door regelmatige klachten van Kamerleden over haar functioneren als voorzitter. In de VVD-fractie, waar zij zelf uit afkomstig is, leven twijfels over haar.

PVV’er Martin Bosma, tevens lid van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, zegt dat Van Miltenburg nog “heel goed” kan aanblijven, schrijft persdienst ANP.

Bosman sprak zich uit na een twee uur durend overleg over de zaak rond Linda Voortman, de GroenLinks-politica die ten onrechte werd beschuldigd van het lekken van vertrouwelijke informatie.

Voortman heeft in een brief, die maandag uitlekte, gevraagd om opheldering over de affaire vorig jaar rond de mislukte benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Justitie startte een onderzoek naar Voortman wegens het lekken van namen van de andere kandidaten aan de media.

Na eerdere kritiek op Van Miltenburg wegens aarzelend optreden, besloot zij na het lek tot handelen, schrijft politiek redacteur Tom-Jan Meeus vandaag in NRC Handelsblad.

“Zij sprak met Kamerleden die mogelijk hadden gelekt. Voortman gaf daarin aan dat zij over tegenkandidaten met fractiegenoten had gesproken.

Dat laatste feit meldde Van Miltenburg kort daarna – geanonimiseerd – aan het presidium. Dit besloot aangifte te doen; niet tegen Voortman specifiek maar wegens het strafbare feit van lekken.”

‘Heel verhelderend’

De positie van Van Miltenburg is niet aan de orde geweest, zegt Bosma volgens ANP. Volgens Ronald van Raak van de SP was de bijeenkomst “heel verhelderend” en “informatief”. Zijn collega Joël Voordewind (ChristenUnie) zei dat “we goed met elkaar gesproken hebben”. “We praten vanmiddag verder”, zei hij volgens politiek redacteur Emilie van Outeren.

“De positie van de Kamervoorzitter is niet aan de orde geweest.”

Van Raak:

“We komen vanmiddag met een verklaring die antwoord moet geven op de vragen van mevrouw Voortman.”

Hoewel Van Miltenburg’s positie binnen haar eigen VVD-fractie volgens Tom-Jan Meeus ook verzwakt is, kan alleen zij besluiten of ze opstapt of niet.

Bekijk hieronder de tijdlijn van affaires rond Van Miltenburg (gemaakt in samenwerking met politiek redacteur Emilie van Outeren):

Lees verder in NRC: Kamervoorzitter vecht voor haar aanblijven (€)