Politie mag van rechter geen actie voeren bij Haagse cybertop

Politieactie bij de cybertop is onrechtmatig, zegt de rechter in een door korpsleiding en staat aangespannen geding.

De politiebonden mogen geen actie voeren tijdens de Global Conference on Cyberspace die de komende twee dagen in Den Haag wordt gehouden. Dat heeft de president van de rechtbank Den Haag vanochtend bepaald in een kort geding dat de staat en de leiding van de politie hadden aangespannen tegen de politiebonden.

De politiebonden voeren al weken actie voor een betere cao. Ze eisen onder meer een salarisverhoging van 3,3 procent en behoud van de huidige 21 vrije weekenden. Tijdens de cybertop wilden de bonden collega’s terugroepen voor het bijwonen van vakbondsbijeenkomsten. Volgens de staat zou dit tot „onnavolgbare veiligheidsrisico’s” leiden. De rechtbank zei vanochtend dat de acties „onrechtmatig” zijn en dat de bonden hun leden moeten oproepen niet mee te doen.

De conferentie wordt bijgewoond door zo’n 1.400 mensen, onder wie 26 hoogwaardigheidsbekleders die extra bewaking behoeven. Er worden duizend agenten ingezet om hun veiligheid te garanderen.

Volgens de functionarissen verantwoordelijk voor de beveiliging is aanpassing van het veiligheidsplan niet mogelijk. De beveiliging is nu al slechts 15 procent van wat die was tijdens de Nuclear Security Summit, die een jaar geleden in Den Haag werd gehouden.

De politiebonden wezen er in de rechtbank op dat ook de politie een stakingsrecht heeft. Acties kunnen leiden tot overlast maar dat mag geen reden zijn ze te verbieden, aldus de bonden.

De bonden stelden voor dat het programma van de cybertop zou worden aangepast, zodat er ook minder agenten nodig zouden zijn voor de beveiliging. Volgens de staat kan dit niet.

Afgelopen zondag kwamen de bonden door hun acties ook in opspraak omdat agenten met krijt teksten op het fietspad bij Rotterdam hadden aangebracht waarin ze vroegen om meer waardering voor hun werk. Ze wilden dat de teksten in beeld kwamen tijdens de rechtstreekse uitzending van de marathon.

De leiding van de eenheid Rotterdam begon hierop een onderzoek naar de daders, maar zag later af van maatregelen.