Overleg coalitie over opvang illegalen duurt voort

Minister-president Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens overleg in het Torentje over de opvang van illegalen.
Minister-president Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens overleg in het Torentje over de opvang van illegalen. Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

De top van de regeringscoalitie heeft vandaag urenlang overleg gevoerd over de opvang van illegalen. Na intern overleg van de VVD en PvdA hebben beide partijen vanavond de gesprekken hervat in het Torentje van premier Mark Rutte.

De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag hoe uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland moeten worden opgevangen. Aanleiding is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg vanochtend.

Al in de nacht van dinsdag op woensdag was het eerste overleg, dat duurde tot 02.30 uur. Vanochtend ging dat verder in het Torentje van premier Mark Rutte en om 17.00 uur werd het er hervat.

Daar zat Rutte tot 20.00 uur om de tafel met PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

Vervolgens werd het beraad geschorst voor overleg in eigen kring. Bij de VVD sloten toen ook de ministers Edith Schippers en Henk Kamp en partijvoorzitter Henry Keizer aan, wat de indruk van een mogelijke crisis wekte. Rond 21.15 zat de top van de coalitie weer bij elkaar.

Optimistische geluiden

Hoofdrolspelers uitten zich voor het avondoverleg nog optimistisch. Samsom denkt dat partijen eruit komen. Hij ontkende dat er sprake is van een crisis in de coalitie. Asscher zei:

“Ik weet niet of we er vanavond uitkomen, maar ik denk dat we er wel uitkomen.”

De kwestie draait om het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren, die illegaal in Nederland verblijven.

De PvdA vindt dat gemeenten hen voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) moeten bieden. De VVD voelt daar niet voor, het zou een aanzuigende werking hebben op asielzoekers. Vooral voor Samsom is de opvang van illegalen een belangrijke kwestie. Eerder moest hij zijn eigen achterban trotseren bij de strafbaarstelling van illegaliteit.

Verschillende interpretaties

De uitspraak van de Raad van Europa werd vandaag op tal van verschillende manieren geïnterpreteerd. Nederland schond Europese regels bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar tegelijk is er geen duidelijke uitspraak die stelt dat Nederland bed, bad en brood moet bieden.

Niemand weet precies hoeveel illegalen er nu in Nederland zijn, die gebruik zouden kunnen maken van een bed-, bad- en broodregeling. Schattingen lopen uiteen van tienduizenden tot 100.000 mensen.

    • Alex van der Hulst