O jee! De Iraanse 34ste Vloot stoomt op

Zelfs die treurige oorlog van de Saoediërs en de hunnen in Jemen kan een vrolijke noot voortbrengen. Want ik moest erg lachen om het bericht dat de Saoedische grootmufti in een fatwa had bepaald dat een man zijn vrouw(en) mag opeten als hij uitgehongerd is en met haar schouderlapje of zo zijn eigen leven kan redden. De vrouw die het vlees levert „bewijst haar opofferingsbereidheid en haar gehoorzaamheid aan haar echtgenoot en haar wens dat zij tweeën één worden”. Allebei worden er beter van, in zekere zin.

Nu worden wel meer opmerkelijke fatwa’s uitgesproken (decreten, geen doodvonnissen zoals veel mensen denken, hoewel in dit geval dan wel, als hij dóór eet, maar hij zou ook strategische hapjes kunnen nemen). Denk aan de geestelijke die vond dat meisjesbaby’s al moeten worden gehoofddoekt om niet de lusten van passanten op te wekken. Dus op Twitter en vanzelfsprekend in de Britse pers werd het nieuws graag geloofd.

Maar het was niet waar. De grootmufti kreeg een rolberoerte, en schreef de fatwa toe aan „vijanden die verdeeldheid proberen te zaaien en het imago van de islam willen beschadigen”. De grootmufti heeft Twitter wel eens de bron van alle kwaad genoemd, en gelijk heeft hij. Maar in deze tijden in Saoedi-Arabië is wel duidelijk wie met de vijand wordt bedoeld: Iran natuurlijk.

De valse fatwa kwam inderdaad van een Arabischtalig tv-station in Iran. Ik zie het voor me: een redactievergadering die zich afvraagt hoe ze de Saoediërs een hak kan zetten en vervolgens grinnikend de tekst van de fatwa opstelt. De Saoediërs richten op dit moment een humanitaire ramp in Jemen aan met het argument dat Iran daar via zijn Houthi-marionetten oprukt. Die beschuldiging is schromelijk overdreven. De Houthi’s hebben lokale bondgenoten en zijn bepaald geen marionetten. Maar als de Iraniërs de Saoediërs kunnen treiteren, zullen ze het niet laten. Zie ook de Iraanse bekendmaking dat de „34ste Vloot” naar de Golf van Aden onderweg is „om de Iraanse belangen op zee te beschermen”. De 34ste Vloot bestaat uit één 45 jaar oud fregat en één bevoorradingsschip, die vaker worden gebruikt om de boel op stang te jagen.

Maar nu Amerika. Ik schreef twee weken geleden dat de enige winnaar van deze heilloze oorlog Al-Qaeda wordt, en ik kreeg al sneller gelijk dan ik verwachtte. Van Al-Qaeda zelf, dat de havenstad Mukalla veroverde, en nota bene van de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter. Die erkende dat Al-Qaeda profiteert van de chaos, voegde daaraan toe dat de groep „de ambitie heeft om westerse doelen aan te vallen, inclusief de VS”, en bevestigde dat de Amerikaanse contraterreur in ongerede was geraakt. En vervolgens stuurde hij een extra lading wapens naar de Saoediërs, die de Houthi’s, de grootste vijand van Al-Qaeda, bombarderen, en de chaos vergroten. En hij zei ook nog dat Amerika een politieke oplossing dichterbij wil brengen. Een politieke oplossing! Ik zie alleen maar bommen.

    • Carolien Roelants