Nokia koopt Alcatel-Lucent en de Fransen doen niet eens moeilijk

De deal is al rond. Pas gisteren werd officieel bekend dat Nokia, de Finse fabrikant van netwerkapparatuur, overnamegesprekken voert met zijn Franse concurrent Alcatel-Lucent. En vanochtend maakt Nokia al het bod bekend: 15,6 miljard euro in aandelen. Of het bedrijf hiervoor nieuwe aandelen gaat uitgeven, is nog niet duidelijk. Nokia zint ook op de verkoop van kaartendivisie HERE, concurrent van TomTom.

Met Alcatel-Lucent is Nokia in één klap de grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur ter wereld, groter dan het Zweedse Ericsson of het Chinese Huawei.

De beide raden van bestuur hebben de deal al goedgekeurd. Ook de Franse overheid heeft al toegezegd niet dwars te zullen gaan liggen. Dat is bijzonder, want Frankrijk voert een protectionistisch beleid wat betreft overnames. Geen uitverkoop van de ‘Franse parels’ van de economie.

Vorig jaar, tijdens de overnamestrijd om het Franse energieconcern Alstom, gaf de regering zichzelf nog de macht om buitenlandse overnames te blokkeren in zes ‘strategische’ sectoren: energie en water, transport, zorg, kansspelen en telecom. Ongeacht of de staat een belang heeft in het bedrijf. In Alcatel-Lucent heeft de staat een belang van 3,25 procent. Omdat de deal volgens minister van Economie Emmanuel Macron een „Europese kampioen” oplevert, stemt de regering toch in. Het Front National en de uiterst linkse oppositie zijn fel tegen.

De overname moet in de eerste helft van 2016 rond zijn. Het gezamenlijke bedrijf, dat Nokia blijft heten, heeft 114.000 werknemers en een omzet van bijna 26 miljard euro. In 2019 moet de overname 900 miljoen euro aan besparingen per jaar opleveren.

De twee bedrijven staan allebei onder druk, mede door concurrentie uit Azië. Eind 2013 kondigde Alcatel-Lucent aan 10.000 banen te schrappen voor het einde van dit jaar. Nokia raakte zijn positie als grootste telefoonfabrikant ter wereld kwijt aan Samsung en ontsloeg keer op keer tienduizenden mensen. In 2013 verkocht Nokia de verlieslijdende mobieltjestak aan Microsoft voor 5,4 miljard euro. Ook daar moesten snel 12.500 mensen uit. Het bedrijf richt zich nu vooral op telecomapparatuur.