Nokia en Alcatel-Lucent bevestigen: overname is rond

Ingang van het hoofdkantoor van Alcatel-Lucent in Paris. Foto EPA / Christophe Karaba

De Finse technologieproducent Nokia heeft bevestigd dat het zijn Frans-Amerikaanse concurrent Alcatel-Lucent overneemt. De concerns hebben daartoe vanochtend definitief overeenstemming bereikt. Met de overname is 15,6 miljard euro gemoeid, meldt persbureau AFP.

De bedrijven gaan verder onder de naam Nokia, het hoofdkantoor komt in Finland en het nieuwe concern wordt geleid door de huidige Nokia-topmannen. Voor de overname, die volgend jaar rond moet zijn, neemt Nokia de aandelen van Alcatel-Lucent over. Aandeelhouders van Nokia krijgen tweederde van de huidige aandelen, eenderde is voor de aandeelhouders van het in Frankrijk gevestigde bedrijf.

Langs het Frans protectionisme

De deal is goedgekeurd door beide raden van bestuur, maar moet nog langs de Franse toezichthouder. Het Elysée zou akkoord zijn. Dat is goed nieuws voor de bedrijven, want de Franse regering heeft een uitgesproken protectionistisch beleid waar het gaat om buitenlandse overnames van Franse bedrijven.

Het kabinet van François Hollande stelde vorig jaar nog een lijst samen van zes “strategische” sectoren (€) waarin het buitenlandse overnames wilde blokkeren. Dat gebeurde kort na de overnamestrijd tussen General Electric en Siemens om het Franse energie- en transportconcern Alstom. Dat de overname van Alcatel-Lucent nu al rond is, komt volgens onze correspondent Peter Vermaas sneller dan verwacht.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hoewel telecom een strategische sector is, wilde Frankrijk deze keer blijkbaar niet dwarsliggen om nationale belangen te verdedigen #alcatel
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het Franse Journaal kwam gister wel nog met een waslijst aan ‘fleurons francais’ die nu in buit handen zijn: Holcim, Alstom ClubMed, etc.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Overigens schreef ik net dat ‘Holcim’ in buitenlandse handen is. Dat moet natuurlijk Lafarge zijn, dat door Holcim (Zwitsers) is overgenomen

Nokia verkocht in 2013 zijn mobieltjesafdeling aan Microsoft. Alleen de productie van apparatuur voor telecommunicatienetwerken bleef in Finse handen. Met de overname wil Nokia kunnen concurreren met het Zweedse Ericsson. Nokia sluit met de aankoop aan in de lange rij multinationals die miljardenovernames doen. Shell kondigde bijvoorbeeld eerder deze maand aan dat het gasproducent BG overneemt voor 64 miljard.

Lees verder in NRC: Overnames naar recordhoogte. En op NRCQ: Nokia is nog steeds (bijna) de grootste en Dit doen Kodak, Nokia en TomTom om er weer bovenop te komen

    • Laura Klompenhouwer