‘400 dode migranten bij ramp’

Bij het kapseizen van een schip in de Middellandse Zee zijn begin deze week circa 400 vluchtelingen verdronken onder wie „veel jonge mannen en waarschijnlijk ook kinderen”. Dit heeft Save the Children gisteren gemeld op basis van ooggetuigenverslagen van overlevenden van de ramp, die door de Italiaanse kustwacht aan land konden worden gebracht.

Het schip, met circa 550 vluchtelingen aan boord, sloeg om op tachtig zeemijl van de Libische kust. De Italiaanse kustwacht kon 144 drenkelingen levend uit het water halen en negen doden bergen. De Italiaanse autoriteiten en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spraken na de reddingsactie al hun vrees uit voor honderden doden.

De kinderhulporganisatie citeert een 17-jarige jongen die vertelde dat de migranten in Libië vier maanden werden vastgehouden in een visverwerkingsfabriek. „We waren met meer dan duizend mensen. We aten eens per dag en konden niks doen.” Toen het weer vrijdag beter werd, moesten ze zich klaarmaken voor de reis. De afgelopen vijf dagen vertrok uit Libië een kleine vloot van migrantenboten richting Italië met 8.480 mensen aan boord.