Meer omzet en winst voor chipmachinefabrikant

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het eerste kwartaal meer omzet en meer winst geboekt. De totale verkopen bedroegen 1,65 miljard euro, tegen 1,40 miljard euro een jaar eerder. Per euro omzet hield de fabrikant uit Veldhoven ook meer winst over.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers. De omzet komt volgens topman Peter Wennink overeen met de prognose die eerder was gegeven. Voor het lopende tweede kwartaal voorziet ASML een omzet te behalen van ongeveer 1,6 miljard euro, ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal van 2014.

Per euro omzet hield de fabrikant uit Veldhoven ook meer winst over. De nettowinstmarge bedroeg in het eerste kwartaal 24,4 procent. Een jaar eerder was dat 17,8 procent. Door de stijging en de hogere omzet kwam de winst uit op 403 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan een jaar eerder.

ASML (14.000 werknemers) maakt machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten. Met een marktaandeel van rond de 80 procent is ASML is de grootste producent van zulke ‘lithografiemachines’.

In totaal verkocht het bedrijf 47 van dat soort systemen in het afgelopen kwartaal. Een derde daarvan werd verscheept naar Zuid-Korea, waar onder meer aandeelhouder en investeerder Samsung is gevestigd. Fabrikanten hebben nog voor een bedrag van 2,6 miljard euro aan bestellingen bij ASML uit staan.