Meer omzet en winst voor chipmachinefabrikant ASML

Een werknemer in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar onderdelen worden gemaakt voor chipmachine door ASML. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het eerste kwartaal meer omzet en meer winst geboekt. Het bedrijf uit Veldhoven profiteert van de zwakke euro, waardoor de machines van het bedrijf goedkoop zijn voor de klanten die veelal uit de Verenigde Staten en Azië komen.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers. De totale verkopen in het eerste kwartaal bedroegen 1,65 miljard euro, tegen 1,40 miljard euro een jaar eerder.

Per euro omzet hield de fabrikant uit Veldhoven ook meer winst over. De nettowinstmarge bedroeg in het eerste kwartaal 24,4 procent. Een jaar eerder was dat 17,8 procent. Door de margestijging en de hogere omzet kwam de winst uit op 403 miljoen euro, ruim zestig procent meer dan een jaar eerder.

De omzetstijging kwam overeen met wat ASML verwachtte. Voor het lopende tweede kwartaal voorziet ASML een omzet te behalen van ongeveer 1,6 miljard euro, net iets minder dan in het tweede kwartaal van 2014. Het aandeel ASML opende daardoor op de Amsterdamse beurs vandaag 2,6 procent lager.

Elektronicafabrikanten

ASML maakt machines waarmee chips worden gemaakt voor elektronicafabrikanten. In totaal verkocht het bedrijf 47 van dat soort systemen in het afgelopen kwartaal. Een derde daarvan werd verscheept naar Zuid-Korea, waar onder meer aandeelhouder en investeerder Samsung is gevestigd. Fabrikanten hebben nog voor een bedrag van 2,6 miljard euro aan bestellingen bij ASML uit staan.

Met een marktaandeel van rond de 80 procent is ASML is ‘s werelds grootste producent van zogenoemde ‘lithografiemachines’. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartalen van de zwakke euro, waardoor klanten de machines relatief goedkoop kunnen krijgen.

Intel

Het bedrijf is verder sterk afhankelijk van hoe de elektronicafabrikanten het doen. Grootaandeelhouder Intel, leverancier van chips, maakte gisteravond ook cijfers bekend. De grootste fabrikant ter wereld van chips behaalde een vrijwel even hoge omzet in het vierde kwartaal 12,8 miljard dollar (12 miljard euro). De nettowinst steeg iets naar 2 miljard dollar.

In maart stelde de fabrikant de verwachtingen al wel bij, vanwege de sterker dan verwachte zwakte op de pc-markt. Kenners verwachten dat het bedrijf de komende tijd juist weer gaat profiteren van meer vraag naar dataservers en laptops.

Doe de quiz bij NRC Q, hoeveel weet jij van de beurslieveling ASML? ASML, het bedrijf dat louter superlatieven kent.

    • Eva Smal