Meer dan snel kennismaken

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: software om je nieuwe bedrijf en collega’s te leren kennen.

Bedrijf: Appical Oprichters: Gerrit Brouwer (36) en Gerwald van den Oetelaar (42) Medewerkers: 15

Even aanwijzen waar de koffie-automaat staat en een vluchtig kennismakingsrondje langs je collega’s. Zo ziet de introductie voor nieuwe medewerkers er bij de meeste bedrijven uit. Het bedrijf Appical heeft software waarmee dat professioneler gaat. Want hoe sneller de starter de bedrijfscultuur snapt en een band krijgt met de organisatie, hoe eerder hij productief zal zijn.

Hoe doen ze dat?

De nieuwe werknemer krijgt via de software een op maat gemaakte introductie van het bedrijf. Denk aan slideshows, testjes, quizvragen, opdrachten en games. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe die introductie eruitziet, en Appical helpt ze dan met het vormgeven van het programma. Zo moeten nieuwe werknemers bijvoorbeeld op zoek gaan naar ‘innovatie’ in het bedrijf, en daar een foto van te maken. Of naar een andere afdeling stappen en met iemand praten die ze nog niet kenden. De software werkt op alle devices.

Voor wie is dit handig?

Grote bedrijven die veel nieuwe mensen aannemen of met flexwerkers werken. Maar bedrijven gebruiken het ook als ze bijvoorbeeld hun medewerkers willen wijzen op veiligheidsinstructies.

Hoeveel klanten hebben ze?

Ze zijn al drie jaar bezig, dus de échte start-upfase zijn ze inmiddels voorbij. Ze hebben meer dan 80 grote klanten, waaronder KLM, Johnson & Johnson en Cisco. De klanten zitten zowel in Azië, Europa als de VS.

Wat is het verdienmodel?

Bedrijven kopen voor 25 euro per maand een ‘stoel’, dus een leerplek voor 1 persoon. Die leerplek kan nadat de medewerker is getraind doorgegeven worden aan een andere nieuwe medewerker.

    • Charlotte van ’t Wout