Markante succestrainer Klopp na dit seizoen weg bij Dortmund

Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp tijdens de persconferentie waar hij zijn vertrek bekendmaakte. Foto EPA/ Federico Gambarini

Hij heeft de laatste tijd niet meer het gevoel nog de perfecte trainer voor de club te zijn. Dus gaat de markante Jürgen Klopp na dit seizoen na zeven jaar met vele successen weg bij Borussia Dortmund.

Klopp had nog een contract tot 2018, maar dat mag hij op eigen verzoek eerder ontbinden. Directeur van de club Hans-Joachim Watzke zei op een persconferentie volgens persbureau ANP dat ze in gesprekken tot de gemeenschappelijke conclusie zijn gekomen dat er een einde komt aan een “succesvolle samenwerking”.

Hier stond hij bekend om: emotie tonen tijdens wedstrijden:

Successen

En die was succesvol. Dortmund was in 2005 nog zo goed als bankroet, maar leefde in de periode onder Klöpp volledig op. Met aanvallend voetbal werd de ploeg in 2011 en 2012 landskampioen en haalde het in 2013 de finale van de Champions League, waarin Bayern München te sterk was.

Dit seizoen presteert Dortmund onder de maat. De club staat slechts tiende in de competitie en werd eerder dit jaar in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door het Italaanse Juventus. Dortmund begon nog wel goed dit jaar met de winst in de Duitse supercup. En Klopp kan nog vertrekken met een prijs, want Dortmund is nog actief in het bekertoernooi.

Al drie seizoenskaarten gekocht

Klopp zei vandaag nog geen plannen te hebben voor de toekomst:

“Als je prof bent, dan moet je een beslissing nemen. Ik ben niet moe en heb niets gepland. Ik heb ook nog geen contacten met andere clubs. Ik heb al wel drie seizoenkaarten van Borussia Dortmund besteld.”

Volgens Duitse media is Thomas Tuchel, tot en met vorig seizoen trainer van Mainz 05, een belangrijke kandidaat om Klopp op te volgen. Directeur Watzke wilde niet reageren op geruchten: “Zekerheid gaat voor snelheid”, zei hij alleen.

    • Frank Huiskamp