Machtsmisbruik bij vier ambtenaren Amsterdam

Het Amsterdamse Bos.
Het Amsterdamse Bos. Foto ANP / Marcel Antonisse

Vier ambtenaren van de gemeente Amsterdam worden verdacht van machtsmisbruik, diefstal en discriminatie. Het gaat om medewerkers van locatie De Uitkijk, in het Amsterdamse Bos, waar uitkeringsgerechtigde Amsterdammers actief waren in het kader van hun re-integratie.

De locatie is inmiddels gesloten en twee medewerkers zijn geschorst, liet de gemeente vandaag weten. Een ander heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en de teammanager die toezicht had moeten houden, is overgeplaatst.

Diefstal van gereedschap

Uit onderzoek van Bureau Integriteit bleek dat de ambtenaren de deelnemers werkzaamheden lieten uitvoeren voor privédoeleinden. Ook was sprake van “intimidatie, discriminatie en andere ongewenste omgangsvormen” richting de deelnemers en diefstal van gereedschap en benzine.

Maatregelen

Om misstanden sneller te signaleren plaatst de gemeente een ombudsfunctionaris bij Werk en Re-integratie. Ook wordt bij deelnemers actief onder de aandacht gebracht waar zij binnen de organisatie met klachten terecht kunnen.

    • Maarten Back