Livestreams onthullen de achterkant van televisie

Ophef rond ‘Newtopia’ in ‘RTL Boulevard’

Anderhalve dag na het uitbreken van een mediarelletje rond Newtopia, de door SAT1 uitgezonden Duitse versie van John de Mols reality show Utopia, kon ook RTL Boulevard er niet meer omheen. Complicerende factor: presentator van dienst Winston Gerschtanowitz is als directeur van Talpa nauw betrokken bij de productie van Utopia.

Een van de (al eerder geïntroduceerde) innovaties van het programma is de mogelijkheid om, tegen geringe betaling, de belevenissen van de pioniers ook buiten de reguliere uitzendingen te volgen. Overal hangen immers camera’s, die je ook via zogeheten livestreams van elk detail rechtstreeks op de hoogte houden. Dat is niet alleen een extra bron van inkomsten voor de producent, maar ook een manier om de betrokkenheid van de fans te optimaliseren. Voorwaarde is wel dat alles wat te maken heeft met de totstandkoming van het programma buiten beeld blijft.

Dat nu ging vorige week mis in Duitsland. Een livestream trakteerde de kijkers op een uurlang overleg van de bewoners met een productiemevrouw, die uitgebreide instructies uitdeelde.

Talpa-woordvoerder Thomas Notermans noemde het in Boulevard „een incident”. De inmiddels geschorste medewerker was buiten haar boekje gegaan, volgens andere bronnen zelfs „dronken”. Maar de verdenking dat al die reality in feite geregisseerd is, die poets je niet zomaar weg. Gerschtanowitz: „Er is soms contact over het wisselen van een batterij van een microfoon, en dan zeg je misschien tegen iemand die de hele dag op een stoel zit en niets zegt, dat dat beter zou kunnen.”

In het nieuwe, meer actieve televisiekijken speelt de aanvullende livestream een grote rol. Een nieuwe app van Twitter, die Periscope heet, stelt iedereen in staat om met zijn smartphone of iPad direct live uit te zenden op het web. Volgers krijgen een seintje dat iemand live gaat en kunnen via Twitter, onder in beeld, reageren; de stream blijft na afloop nog 24 uur online staan.

Vooral tv-makers en andere beroemdheden zijn enthousiaste gebruikers. Peter van der Vorst hield ons gisteren gedetailleerd op de hoogte van zijn reis van de tv-beurs in Cannes naar de studio van RTL. Interessanter is de toepassing ervan sinds een weekje door Pauw.

In de tien minuten voorafgaand aan elke uitzending filmt Jeroen Pauw zelf zijn gasten die al aan tafel zitten en stelt hen voor aan het publiek en aan enkele honderden volgers, van wie de namen door het beeld flitsen. Die volgers mogen ook opmerkingen maken en vragen stellen aan de gasten, die hardop worden doorgegeven door Jeroen. Die vragen zijn vaak futiel en flauw, maar soms juist verrassend, omdat je zoiets op televisie niet zou doen. Maandag werd Tweede Kamerlid Joram van Klaveren (VNL) bijvoorbeeld gevraagd naar zijn mogelijke politieke samenwerking met Bram Moszkowicz. Overrompeld bevestigde hij alleen dat er met verschillende mensen werd gepraat, maar de lichaamstaal verried dat het raak was.

Interactieve televisie, zou dat vroeger geheten hebben. Heel groot zal het niet worden, maar ik vind het leuk. Al was het maar om gisteravond in het gouden licht van de ondergaande zon even mee te rijden door Cambridgeshire met de Britse Periscope-zender Matthew Ward.

    • Hans Beerekamp