Terugkijken: Michel Krielaars & Olaf Koens over Vasili Grossman

Er zijn weinig schrijvers die het een totalitair systeem zo knap hebben beschreven als de Russisch-Joodse schrijver Vasili Grossman (1905-1964). Onder andere Chef Boeken Michel Krielaars en Olaf Koens praten vanavond in de Balie over diens leven en werk.

Vasili Grossman
Vasili Grossman Foto Uitgeverij Balans

Er zijn weinig schrijvers die het totalitaire systeem zo knap hebben beschreven als de Russisch-Joodse schrijver Vasili Grossman (1905-1964). Onder andere Michel Krielaars en Olaf Koens spraken in de Balie over diens leven en werk. Die avond kun je hier terugkijken.

Vasili Grossman: Een schrijver in oorlog - Over zijn leven en lot from De Balie on Vimeo.

Leven & Lot

Grossman werd bekend bij de Nederlandse publiek door de verschijning van zijn epische roman Leven & Lot in 2008. In dat boek, dat tot twintig jaar na het overlijden van Grossman in 1964 in Rusland was verboden, beschrijft hij het leven aan het front in Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van alle grote oorlogsboeken komt dit boek het dichtst bij Tolstojs Oorlog en Vrede, schreef Arthur Langeveld in 2008 in een recensie:

Leven en lot is een radicale afrekening met de sfeer van verraad, wantrouwen, machtsmisbruik en minachting voor een mensenleven die zo typerend was voor de stalinistische Sovjetunie. Maar daarnaast is het ook een meeslepend, spannend boek met fascinerende gesprekken over ongeveer alles tussen hemel en aarde en met echte mensen die voortdurend balanceren tussen een schurken- en een heldenrol.”

Olaf Koens

Olaf Koens, Rusland correspondent voor de Volkskrant, koppelde tijdens de avond het leven en het werk van Grossman aan zijn eigen ervaringen als oorlogsjournalist. Grossman was het zelf ook, en deed als oorlogsjournalist verslag van de Slag bij Stalingrad, en bevrijding van vernietigingskampen als Majdanek en Treblinka.

Ook aanwezig in de Balie waren Ellen Rutten (professor Slavische literatuur) en Ton Zwaan (socioloog en medewerker bij het NIOD). Yoeri Albrecht, oud-journalist en directeur van de Balie, modereerde het gesprek. Michel Krielaars, voormalig Ruslandcorrespondent voor NRC Handelsblad en huidig Chef Boeken, verzorgde de inleiding.

    • Roderick Nieuwenhuis