Eerste grafeenproduct

Na de ontdekking van grafeen in 2004 waren wetenschappers lyrisch. De mogelijke toepassingen van het flinterdunne tweedimensionale materiaal van een enkele laag koolstofatomen, leken eindeloos. Grafeen is per gewichtseenheid minstens 100 keer sterker dan staal en kan zowel warmte als elektriciteit buitengewoon efficiënt geleiden. Het wondermateriaal zou daarom bruikbaar kunnen zijn voor goedkope zonnepanelen, informatieopslagsystemen, snel oplaadbare accu’s en lichtgewicht onderdelen voor auto’s en vliegtuigen.

Nu komt er eindelijk de eerste concrete toepassing op de markt: de LED-lamp van grafeen. Volgens de aankondiging is deze lamp 10 procent zuiniger dan huidige LED-lampen, hij gaat langer mee en zal goedkoper zijn. De lamp is ontwikkeld door Graphene Lighting, een spin-off bedrijf van de Engelse University of Manchester waar Andrei Geim en Kostya Novoselov grafeen ontdekten.

Met uitzondering van de zojuist ontwikkelde lamp liggen de commerciële toepassingen van grafeen nog niet onder handbereik. Dat is de reden dat de Europese Unie een miljard euro beschikbaar heeft gesteld voor het verder ontwikkelen en commercialiseren van dit materiaal. Coördinatie van het onderzoek gebeurt binnen het Grafeen Vlaggenschip, waaraan 142 organisaties uit 23 landen meedoen.

    • Rijkert Knoppers